To je to što me zanima!

'Najviše nas muči nedostatak visokoobrazovanih kadrova!'

U povodu Europskog dana poslodavaca, bjelovarski Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je u suradnji sa Županijskom komorom Bjelovar održao Okrugli stol s temom zapošljavanja
Vidi originalni članak

Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je u suradnji sa Županijskom komorom Bjelovar u povodu Europskog dana poslodavaca, održao Okrugli stol s temom zapošljavanja, na kojemu su sudjelovali i brojni gospodarstvenici.

Jedan od kontinuiranih problema je po riječima sudionika, nedostatak visokoobrazovanih kadrova. Kako je Bjelovarska regija blizu Zagreba, to mnogi, a među njima i Milan Vranković, direktor bjelovarske tvrtke Vidik, smatra da nakon fakulteta ostaju u većim sredinama, jer tamo pronalaze posao. Pohvalio je suradnju s Područnim uredom za zapošljavanje koja je iz godine u godinu sve bolja. Je, tvrdi, shvaćaju probleme, ali su i oni nemoćni, jer ne mogu ponuditi ono čega na tržištu rada nema. Njegovoj tvrtki koja zapošljava 50-tak ljudi trebaju elektroinženjeri, informatičari, kao i osobe koje su završile obrtničke škole.

- Posebice nam je teško s osobama koje izađu iz obrtničkih zanimanja, jer im treba najmanje godina dana da se nakon školskih klupa uklope u proizvodne procese – pojašnjava Vranković, a njegovo mišljenje dijele i drugi poslodavci.

Predstojnica bjelovarskog Područnog ureda, Dijana Zekić Kereži, je naglasila da je potrebna suradnja svih sudionika. Od obrazovnih ustanova koje se trebaju prilagoditi potrebama tržišta radne snage i osjetiti potrebe poslodavaca. Pri čemu je ključna i suradnja između Zavoda za zapošljavanje i poslodavaca. Pojasnivši kako je Zavod izdao preporuku za ovu godinu iz koje se vidi koja bi se zanimanja kroz obrazovnu politiku trebala „forsirati“ obzirom na potrebe poslodavaca. Zekić Kereži je naglasila da Zavod kontinuirano pomaže nezaposlenima kroz obrazovne i druge programe i mjere aktivne politike zapošljavanja. Zaključivši kako je uz široku lepezu aktivnih mjera za zapošljavanje neophodan i individualan pristup svakom poslodavcu, jer svako ima svoje specifičnosti, a Zavod za zapošljavanje je taj koji ih treba na vrijeme prepoznati i na pravilan način reagirati.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Interceptor_2 15.04.2016.

    totalna glupost od članka ,pa ne tuče nitko normalan 17,18 godina škole pa da vam radi tu za kikiriki i da se sprdate s njim ...i manje obrazovani brzo skuže stvari i dadu si petama vjetra ,a ovi visoko uhljebljeni neradnici i dalje pametuju i žestoko tjeraju konkurenciju od sebe i dok im je dobro na leđima onih što ih hrane ...trajaće ,samo neće ni to trajati vječno ...

  • vrsni_astrolog 15.04.2016.

    visokoobrazovani kadrovi nas već 25 godina vode u propast, dužničko ropstvo i ovisnost o tuđoj milostinji (sanader, mesić, gregurić i drugi političari iz svih stranaka ......)

  • điđo 1 15.04.2016.

    da zavod za zapošljavanje nečemu vrijedi, nebi bili tamo zaposleni do mirovine nego bi moljci išli radit u gospodarstvene tvrtke

Komentiraj...
Vidi sve komentare