To je to što me zanima!

Nakon 22 g. priznao da je opljačkao kuću J. Vrhovca

Kuću najmoćnijeg čovjeka SFRJ-a opljačkao je Josip Mahovlić. Iako su kuću non stop čuvali policajci, Mahovlić je uspio doći do sefa
Vidi originalni članak

Policajci koji su danonoćno čuvali kuću potpredsjednika SFRJ-a Josipa Vrhovca 27. kolovoza 1987. šokirali su se saznavši da je - opljačkana. Naš dnevi list 22 godine poslije otkriva tko ju je opljačkao. Vrhovec je bio ministar vanjskih poslova SFRJ-a, predsjednik organizacijskoga komiteta Univerzijade - jedan od najmoćnijih ljudi bivšeg režima. Njegovu kuću na zagrebačkoj Zvijezdi čuvale su službe sigurnosti. U njegovu sefu bili su dokumenti, koje je pod svaku cijenu trebalo sačuvati od znatiželjnika. Gotovo nikad nakon provale nije uslijedila policijska akcija, s kodnim imenom i angažmanom elitnih policajaca. Nakon Vrhovca su pokrenuli akciju “Zvijezda”. Sumnjali su na Josipa Mahovlića. Bio je iskusni provalnik s reputacijom “hrvatskog Pinka Pantera”. Nakon salušanja i pretresa njegova stana policija nije pronašla dokaze protiv njega.
- Kuću Josipa Vrhovca opljačkao sam ja - priznaje danas Mahovlić (60) i dodaje kako je imao dva pomagača. Vjeruje kako je jedan od njih radio u policiji. Ukrali su oko 120.000 njemačkih maraka. Zlato je bacio u Savu kako ga policija ne bi pronašla preko zlatara kojima bi ga prodao. Novac i zlato nisu, međutim, bili pravi motiv provale. Mahovlić je, doduše, zadržao novac, a dva pomagača dokumente koji su se odnosili na situaciju na Kosovu 1982. godine.
- To je ovo s Kosova - rekao je jedan od njih vidjevši dokumente prilikom provale. Mahovlić nikad nije saznao druge detalje.
Policiji nije bilo jasno kako je provalnik u Vrhovčevu kuću ušao usred dana, i to pokraj stražara. On je neko vrijeme hodao s bliskom rođakinjom Vrhovčeve supruge pa je zato bez problema ulazio u njegovu kuću.
Mahovliću danas ne mogu suditi zbog provale. Djelo je otišlo u zastaru.

GODINAMA GA JE LOVIO, A DANAS SE BRINE ZA NJEGA
Sav trud sam ulagao u prikupljanje dokaza koji su Josipa strpali u zatvor. Danas se trudim pomoći mu da preživi. Nosim mu hranu, novac i cigarete, kaže umirovljeni policajac Branko Lazarević (59). Jedanput na mjesec posjećuje Mahovlića u trošnoj kućici u žumberačkom selu. “Umirovljeni” provalnik ne zamjera mu što ga je gurao iza rešetaka. U zatvoru je proveo više od 25 godina.
- Branko je radio svoj posao, a ja svoj. Nemamo si što zamjerati - objašnjava Mahovlić. Ne krije ponos jer je svim policajcima, pa i Lazareviću, priskrbio mnoge prekovremene sate u rješavanju njegovih provala. Umirovljeni policajac kaže da je prijateljstvo s bivšim provalnikom počelo jer je odlučio napisati knjigu o Mahovliću.
- Moram priznati da sam se Josipu divio. Bio je jedinstven i nije ga nikad bilo lako otkriti - kaže Lazarević. Mahovlić je uvijek bio izuzetno odjeven. Imao je čak 30 odijela, a svaki dan je provaljivao u drugom. Tako je stekao mnogo novca, koji je brzo trošio na život u viskom stilu. Obožavao je društvo poznatih ljudi. Svi su vjerovali da je povratnik iz Njemačke koji je dobio visoku odštetu nakon smrti žene i djece. Mahovlić, međutim, nikad nije bio oženjen niti je imao djece. Provalnički zanat je ispekao u inozemstvu, najviše u Njemačkoj i Francuskoj.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • gama je gama 16.08.2009.

    Mažnjavao bi on i dalje, ali ne može bez štaka.

  • drug Tito_1 16.08.2009.

    Trebalo je tog Vrhovca onda smjenit, nesposobnjakovića

  • dinkman 16.08.2009.

    Ukrast lopovu nije grijeh

Komentiraj...
Vidi sve komentare