To je to što me zanima!

Nakon incidenta u Otvorenom, Macan na Facebooku nazvao Krišto gujom iz Šume Striborove

Krešimir Macan na Facebooku je objavio ulomak iz knjige "Šuma Striborova" Ivane Brlić Mažuranić i to dio u kojem majka upozorava sina da mu je žena guja
Vidi originalni članak

Nakon što je Karolinu Vidović Krišto i razgovoru za 24sata opisao kao guju iz Šume Striborove, za one koji možda nisu najbolje shvatili poveznicu, Krešimir Macan je na svom Facebooku objavio ulomak iz knjige Ivane Brlić Mažuranić.

Riječ je o ulomku u kojem majka pokušava sina upozoriti da mu je žena guja, ali sin ni nakon što je isplazila zmijski jezik ne želi prihvatiti istinu.

Pročitajte ulomak:

Kad je baka svršila pripovijedanje, viknu jedan od Domaćih, po imenu Malik Tintilinić: »Ja ću ti pomoći! Idem u sunčanu zemlju i donijet ću ti svračjih jaja. Podmetnut ćemo ih pod kokoš, pa kad se izlegu svračići, prevarit će se snaha: polakomit će se kao svaka šumska guja za svračićima i isplazit će jezik.«

Došlo vrijeme, izlegli se svračići. Javi baka snasi, da su pilići izašli, a snaha pozove selo. Došle kume i susjede, malo i veliko, a bio tamo i sin bakin. Snaha zapovjedi baki, da donese gnijezdo u trijem. Donese baka gnijezdo, podigoše kokoš, a ono u gnijezdu nešto zakriješti: iskočiše goli svračići, pa skok! skok! po trijemu.

Kad je snaha-guja opazila ovako iznenada svračiće, prevari se, polakomi se u njoj zmijina ćud, poletje snaha po trijemu za svračićima i isplazi za njima svoj tanki i šiljasti jezik kao u šumi. Vrisnuše i prekrstiše se kume i susjede, te povedoše svoju djecu kući, jer upoznaše, da je ono zaista šumska guja.

Majka pak radosno pođe do sina govoreći: »Otpremi je, sine, otkud si je doveo, sad si na svoje oči vidio, koga u kući hraniš.« I mati htjede da ogrli sinka.

Ali sin je bio baš posve budalast čovjek, pa se još više usprkosio i suprot sela i suprot majke i suprot istih svojih očiju. Neće da sudi ženi-guji nego još vikne na majku:

»Otkud tebi svračići u to doba, vještice stara? Nosi mi se iz kuće!«

Ivana Brlić Mažuranić - Šuma Striborova

Idi na 24sata

Komentari 91

  • konavodez 22.07.2020.

    Ni riječi više Macane izletio si iz studija ko razmaženo derište.

  • Tinkivinki1 21.07.2020.

    Sad vidimo koga mediji inauguriraju kao medijskog stručnjaka. Kakvi mediji, takvi i medijski stručnjak. Malo je neovisnog i objekivnog.

  • griskinja 21.07.2020.

    Bravo Macane ! Pravo ime za potpuno joj stoji !

Komentiraj...
Vidi sve komentare