To je to što me zanima!

Nakon 'izbjeglica', riječ godine u Sloveniji će biti 'arbitraža'?

Drugi put zaredom u Sloveniji se bira "riječ godine", a među ponuđenima za 2017. je i riječ "arbitraža". Biranje riječi koja je obilježila proteklu godinu preuzeto je po uzoru na veće kulturne sredine.
Vidi originalni članak

Riječju 2016. godine po izboru žirija sastavljenog od jezikoslovaca Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU) proglašena je riječ "izbjeglice", godinu dana nakon što je bila riječ godine u Njemačkoj, zemlji koja se tada suočavala s velikim brojem izbjeglica i migranata.

Među 10 riječi koje su obilježile 2017. u Sloveniji ponuđen je i izraz arbitraža.

Na listi mogućih pobjednika u užem su izboru i "kriptovalute", zatim "napastovanje" (riječ koja se često pojavljivala u aferama povezanim sa seksualnim predatorima u Hollywoodu, ali i drugdje), potom riječ "pomirba" koju je od javnih govornika zazivao predsjednik Borut Pahor u pogledu prevladavanja nacionalnih konflikata iz povijesti te "prvaci" -  zbog pobjede slovenske košarkaške reprezentacije na Europskome košarkaškom prvenstvu.

Arbitraža se zadnjih godina u javnome govoru i medijima u Sloveniji pojavljivala najčešće kada se spominjao hrvatsko-slovenski granični prijepor.

Slovenski rječnik tuđica arbitražu definira kao slučaj u kojemu dvije strane u izvansudskom sporu odluče da o njihovu prijeporu presudi treća, nepristrana strana.

Rezultat izbora riječi za 2017. godinu bit će poznat i objavljen 3. siječnja 2018. objavili su slovenski mediji.

Idi na 24sata

Komentari 215

  • jožek2 01.01.2018.

    Ja se divim Slovencima kako i koliko se bore i brinu za svaki metar svoje domovine i koliko tome pridaju važnosti i truda da bi njihovi građani živjeli bolje i sigurnije. A šta reći i hrvatskoj vlasti i vladi i premjeru koji bahato izjavljuje kako ne priznaje arbiražni sud i tu visoku EU ustanovu! Pa zar Plenko misli da je to sud kojim sudi Maja Šupe da se nemora poštovati, gadno se prevario i tu njegovu sramotnu izjavu gadno će narod hrvatske platiti,

  • mijašina 31.12.2017.

    kod slovenaca je to normalno da ne razgovaraš sa susjedom a pogotovo da si sa susjedom na sudu čak ako susjed ima bolji auto od susjeda

  • Prva Proleterska 31.12.2017.

    Zar vi stvarno mislite, da su oni opterećeni sa arbitražom ? Arbitraža je gotova , granica je postavljena i više nema . Rijeć naredne godine će biti fenomenalan porast BDP od 4.7% , koji nije dosegnut ni u doba socializma ! Kolko ono beše vaš ? U stvari ko u RH ebe tu nebitnu rijeć!

Komentiraj...
Vidi sve komentare