To je to što me zanima!

Propali pregovori u Grčkoj, na burzama se "srozali" indeksi

Zadnji izbori u Grčkoj su bili u nedjelju, 6. svibnja. Stranke nisu uspjele složiti koaliciju niti se dogovoriti oko formiranja vlade. Zato će Grci uskoro opet na izbore
Vidi originalni članak

Grci će opet na izbore, objavio je Bild. Budući da se ne mogu dogovoriti oko formiranja vlade, Grci će na birališta opet najvjerojatnije 17. lipnja. Odmah nakon te najave "srozali" su se tečaj eura i najvažniji indeksi ne europskim burzama. 

Zadnji izbori u Grčkoj su bili u nedjelju, 6. svibnja. Najviše glasova dobila je konzervativna Nova demokracija i to 19 posto. Na drugom mjestu je bila  Radikalna lijeva koalicija (Syriza) koja je osvojila 16,7 posto glasova. Ta se stranka protivi uvjetima za spašavanje Grčke koje su postavili EU i MMF. Na trećem je mjestu bila socijalistička stranka PASOK koja je osvojila 13,3 posto glasova. Na četvrtom je mjestu bila Nezavisna stranka koja je osvojila 10.6 posto glasova. I ta se stranka protivi dogovoru s Europskom unijom i MMF-om. 

Ekstremno desna neonacistička stranka Zlatna zora (Golden Dawn) osvojila je sedam posto glasova te je također ušla u grčki parlament. Nova demokracija i PASOK koje su desetljećima dominirale grčkom političkom scenom nisu dobile dovoljno glasova da bi mogle opet složiti koaliciju. Pokušali su dogovoriti i koaliciju koji bi činili konzervativci, socijalisti i radikalna ljevica no ni to nisu uspjeli. Grčki je predsjednik u utorak upozorio kako vrijeme radi protiv njih te kako Grčkoj prijeti "užasna opasnost" ako se ne dogovore.  

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare