To je to što me zanima!

Nakon moždanog zaboravio je engleski i progovorio - velški!

Alunu Morganu (81) liječnici su dijagnosticirali afaziju, oblik oštećenja mozga koji uzrokuje poremećaje u centru za govor. Pokušava opet tečno progovoriti engleski
Vidi originalni članak

Englez Alun Morgan zbunio je liječnike kada se nakon pretrpljenog moždanog udara probudio govoreći tečni velški. Ubrzo mu je dijagnosticirana afazija.

Morgana (81) su evakuirali u Wales tijekom Drugog svjetskog rata, ali ga je napustio prije 70 godina. Dok je bio tamo bio je okružen govornicima velškog, ali sam nikada nije naučio jezik. Nedavno je imao moždani udar, ali kada je tri tjedna kasnije došao svijesti liječnici su otkrili da priča velški, dok se engleskog nije mogao sjetiti, piše Telegraph.

Ubrzo su shvatili da je posljedica moždanog udara bila afazija, oblik oštećenja mozga koji uzrokuje poremećaje u centru za govor. Vjeruje se da je Morgan kao dječak naučio velški bez da je to znao, a jezik je 'izašao na površinu' nakon moždanog. 

Umirovljeni Morgan koji živi u Bathwicku sa suprugom Yvonne sada pokušava ponovno tečno progovoriti engleski. Rekao je da se su engleske riječi postupno vraćale, ali da to nije bilo nimalo lako.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • MADMILI 31.12.2012.

    bolje velski nego gluposti ko nikolic

  • zadranka25 31.12.2012.

    Mozak je stvarno fascinantan organ...

  • user_124653 30.12.2012.

    Svasta glava skriva...

Komentiraj...
Vidi sve komentare