To je to što me zanima!

Nakon snijega stiže hladnoća: 'Temperatura pada i do -20°C'

I dnevne vrijednosti u idućih tjedan-dva malo gdje će u sjevernim krajevima biti pozitivne. Stoga će i dalje trebati paziti na od snijega ne očišćene i zaleđene podloge, prognozira Vakula
Vidi originalni članak

Kako navodi meteorolog Zoran Vakula u Meteo kutku na HRT-u, sljedećih tjedan dana, vjerojatno i dva, temperatura zraka u primorskom će dijelu Hrvatske, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, pa i ponegdje u gorju, mnogima jamačno biti ugodnija nego prošlih dana, ali će u ostatku zemlje biti uglavnom osjetno niža, pri čemu osim na česte cjelodnevne minuse, osobito valja upozoriti na prilično hladne noći i jutra. 

- Stoga se već sada može prognozirati, gotovo i tvrditi, kako će siječanj u mnogim mjestima, vjerojatno i većini Hrvatske, biti drugi mjesec za redom sa srednjom temperaturom zraka barem malo nižom od prosječne, što se u toliko mjesta uzastopno nije dogodilo još od 2013. godine. Kao da priroda teži ravnoteži nakon još jedne, u sada već dugom nizu iznadprosječno toplih godina, u Hrvatskoj "vrlo toploj", većinom čak i "ekstremno toploj", ali ne i rekordnoj u povijesti mjerenja, kakva je proglašena na svjetskom nivou - navodi Vakula. 

Evo što Vakula prognozira za iduća dva tjedna: 

'Noćni nedostatak ili barem manjak oblaka, uz slab vjetar pa čak i tiho vrijeme, uz snijeg na tlu, pridonijet će izraženijem noćnom ohlađivanju u kontinentalnom području, gdje će se temperatura zraka spuštati uglavnom ispod -10 °C. Štoviše, ponegdje i blizu -20 °C, osobito u istočnoj Hrvatskoj i po gorskim kotlinama. A i dnevne će vrijednosti malo gdje i kada u sjevernim hrvatskim krajevima biti pozitivne. Stoga će i dalje trebati paziti na od snijega ne očišćene i zaleđene podloge, a i jezera i rijeke, kao i na one koji se teško mogu sami štititi od hladnoće. Istodobno će na Jadranu najviša dnevna temperatura zraka biti u osjetnom porastu, pa će u mnogim mjestima gotovo sigurno biti oko 10 °C, gdjegod i viša. Sasvim oko prosječne za drugu polovicu siječnja. Ni noću i ujutro neće biti hladno kao tijekom većine ovogodišnjih. No, poneki je minus moguć. Srećom za mnoge, uz slabiji vjetar nego prošlih dana pa će osjećaj hladnoće i druge nevolje biti manje izražene nego uz olujnu i orkansku buru, a ni more se neće lediti kao nedavno'.

Idi na 24sata

Komentari 96

  • plutarh 20.01.2017.

    gdje ? na Velebitu ?....tak je i jutros u Zagrebu bilo" minus 10"....a pogledam na svoj termometar na fasadi kuće - minus pet !....dakle , nije baš...

  • Emiliano Zapata 20.01.2017.

    Bitno da nam pokusavaju uvaliti pricu o globalnom zatopljavanju jer zele nametnti gradanima karbonski otisak i tako najvecu mogucu kontrolu... Vecina uopce ne shvaca da oni koji zele kontrolu vec odavno imaju rjesenja ali znaju da cemo ih prihvatiti tek kad budu stvorili problem i to kao"slucajno"..

  • YUG 19.01.2017.

    Smrzla mu je čarobna kugla ovih dana.

Komentiraj...
Vidi sve komentare