To je to što me zanima!

Nakon teške bolesti, preminuo je Josip Petrović, čovjek zbog kojeg je morao otići Karamarko

Petrović se nikada nije volio javno eksponirati iako je imao brojne veze i utjecaj na politiku i gospodarstvo: bio je blizak sa Sanaderom, pomogao je Todoriću, a i sam je osuđen zbog kupnje informacija iz istraga...
Vidi originalni članak

Preminuo je Josip Petrović, jedan od moćnih ljudi iz sjene hrvatsko političko-gospodarske scene. Vijest o smrti nam je potvrdio njegov odvjetnik Goran Mikuličić.

- Gospodin Petrović je preminuo jučer – rekao nam je odvjetnik Mikuličić.

Petrovića su često nazivali "sivom eminencijom" u hrvatskom političkom životu. Rijetko je istupao u javnosti. Šira javnost ga je imala priliku upoznati u nekim od eksponiranih slučajeva.

SLUČAJ SOBOLI Tomislav Karamarko još 2005. godine radio za Jozu Petrovića

Upravo zbog suradnje s Petrovićem je morao otići i Tomislav Karamarko s čela HDZ-a, a prije toga je HDZ prvi i jedini puta srušio svoju vladu. Karamarkova supruga Ana Šarić Karamarko je imala ugovor s Josipom Petrovićem o savjetodavnim uslugama. Petrović je u to vrijeme bio i savjetnik MOL-a, mađarskog suvlasnika Ine. Karamarko se zalagao za nagodbu u arbitraži s MOL-om oko Ine, a kada je ugovor otkriven, propitivale su se i njegove prisne veze s Petrovićem. Kada je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo odluku da da je Karamarko u sukobu interesa, raspala se Vlada jer ju više nije podržavao Most. Na kraju je sud u dugotrajnom postupku osporio odluku Povjerenstva.

Petrović je bio blizak suradnik i Ive Sanadera i tada je bio član uprave Ine. Vrijedio je kao Sanaderov čovjek u Ini, a nagađalo se da je upravo on ključna osoba koja je spojila Sanadera i prvog čovjeka MOL-a Zsolta Hernadija. Kasnije su obojica osuđena zbog primanja/davanja mita. 

I Petroviću je nedavno završio sudski postupak oko prodaje informacija iz policijskih istraga. Petrović se nagodio s tužiteljstvom i priznao krivicu, te je dobio uvjetnu kaznu. Već duže je bio teško bolestan, pa se i tada govorilo da je zato odlučio ići u nagodbu. 

ANGAŽIRAO ANU Petrović: Svakom poduzetniku treba dati priliku da se dokaže

Pomogao je i stvaranju carstva Ivice Todorića jer je bio ključni čovjek u nekadašnjem Unikonzumu. Pisalo se da je omogućio Todoriću preuzimanje tog trgovačkog lanca koji je zatim izrastao u Konzum koji je postao prodajna kralježnica Agrokora. 

Josip Petrović je imao brojna poznanstva u svijetu politike i gospodarstva, ali sam je više volio biti u sjeni.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Ekscem 22.03.2022.

    Kad je sprovod ?

  • 22.03.2022.

    gospodin petrović je napokon pomogao hrvatskom puku...pa hvala mu.

  • crni77777777 22.03.2022.

    otkud je petrović

Komentiraj...
Vidi sve komentare