To je to što me zanima!

Nakon uspona Talibana, u Afganistanu i dalje raste broj podružnica Islamske države

Lyons je Vijeću sigurnosti UN-a rekla da se talibanski odgovor na širenje Islamske države u pokrajini Horasan "najčešće oslanja na izvansudske postupke pritvaranja i ubijanja" osumnjičenih pripadnika spomenute skupine
Vidi originalni članak

Izaslanica Ujedinjenih naroda u Afganistanu Deborah Lyons u srijedu je iznijela uznemirujuću procjenu da su nakon uspona Talibana na vlast u gotovo svim afganistanskim regijama počele nicati podružnice "Islamske države" te da njihov broj i dalje raste.

Lyons je Vijeću sigurnosti UN-a rekla da se talibanski odgovor na širenje Islamske države u pokrajini Horasan "najčešće oslanja na izvansudske postupke pritvaranja i ubijanja" osumnjičenih pripadnika spomenute skupine.

"To područje zaslužuje više pozornosti od međunarodne zajednice", rekla je Lyons.

'NEMAMO BUDUĆNOST' Strašna priča iz Afganistana: Prodao sam kćer da preživimo

Njezine izjave su iznesene samo nekoliko sati nakon što su pripadnici "Islamske države", ideloški bliski Talibanima, preuzeli odgovornost za dvije eksplozije koje su se dogodile u četvrti Kabula pretežno naseljenom šijitskim Muslimanim, a u kojima su poginule najmanje četiri osobe, dok ih je šest ranjeno.

Lyons tvrdi da Talibani nisu u stanju zaustaviti rast "Islamske države" u pokrajini Horasan.

"Skupinu koja je bila svedena na male skupine prisutne u svega nekoliko pokrajina i glavnom gradu, sada se može naći u gotovo svim pokrajinama i vrlo je aktivna", izjavila je Lyons dodajući da je broj njihovih napada narastao za više od pet puta u posljednjih godinu dana, sa 60 u 2020. na 334 u ovoj godini.

ZASAD NEMA OZLIJEĐENIH Dvije eksplozije odjeknule u Kabulu u blizini vojne bolnice

Nakon što su u kolovozu ponovno preuzeli vlast u Afganistanu po odlasku američkih vojnih snaga i njihovih saveznika, Talibani sustavno isključuju predstavnike drugih slojeva društva i uskraćuju prava ženama i djevojkama.

Misija UN-a iz pouzdanih izvora biva izvještavana o redovitim pretragama kuća i izvansudskim ubojstvima pripadnika osiguranja bivše vlasti te bivših državnih službenika,

Lyons je također upozorila na moguću humanitarnu katastrofu koja prijeti Afganistancima kako se zima približava, a sve zbog gospodarstva koje je u padu. Ona preklinje međunarodnu zajednicu da pronađe načine kako financirati plaće za radnike u zdravstvenom sustavu, učitelje i humanitarce, dodajući da humaniarne pomoći nema dovoljno.

ZASTUPANJE INTERESA Afganistan: Katar će biti diplomatski predstavnik SAD-a

Urušavanje gospodarstva vodi ka povećanju trgovine drogom, oružjem i ljudima, a nekontrolirani protok novca samo može pomoći financiranje terorizma, rekla je Lyons.

"Te patološke pojave će prvo pogoditi Afganistan, a onda će utjecati na cijelu regiju", zaključila je.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Dalibor0704 18.11.2021.

    Hitno im pošaljite pomoć u novcu, hrani, odjeći i priložite upute za korištenje napuštene vojne opreme, kao i municiju i rezervne dijelove. Omogućite im širenje vjere ljubavi i mira.

Komentiraj...
Vidi sve komentare