To je to što me zanima!

Naletilić Tuta: Put od crvenih brigada pa do haške sudbe

Ekskluziv: Njegovi gorljivi ratni sljedbenici nazivali su ga devedesetih Stari, nesvjesno koristeći jedan od komunističkih pseudonima Josipa Broza Tita
Vidi originalni članak

Nakon 13 godina boravka po haškim i rimskim ćelijama, opet se pokazao „revolucionarac“ iz novije hrvatske povijesti, kako je Mladen Naletilić Tuta samog sebe interpretirao, definirao i legitimirao. Stari, tako su Naletilića pak nazivali njegovi gorljivi ratni sljedbenici, tutići, nesvjesno koristeći jedan od komunističkih pseudonima Josipa Broza Tita. 

Na trećoj strani, tamo gdje je Naletilić stolovao tijekom rata, antikomunistički pravac udarali su fratri sa Širokoga Brijega. 

Ukratko, nepojmljivo konfuzan epilog 20. stoljeća vrtložio se u vodećim hrvatskim glavama kada je Mladen Naletilić Tuta sudjelovao u kreiranju Herceg Bosne koju je valjalo pripojiti Hrvatkoj dok ambicije nisu presječene intervencijom svjetskih sila. 

No 18.veljače 2013. Stari se vratio u Hrvatsku iz koje je skrivečki transportiran u Haag 2000. i osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Muslimanima. 

Oslobođen je, eto, prije dosuđenoga roka, kao discipliniran kažnjenik Međunarodnoga tribunala za bivšu Jugoslaviju. Budući da Europa s njime ne želi imati više nikakva posla, istim je potezom deportiran na hrvatski teren, dovodeći ovdašnje vlasti u nezgodan položaj: nastaviti s kaznenim postupcima koji su protiv Naletilića započeti prije Haaga ili sve zaboraviti? 

Kako javljaju očevici, na splitskom Resniku, kamo je sletio u ponedjeljak na večer regularnom zračnom vezom iz Rima, Naletilića su dočekali već odrasli sinovi, članovi obitelji i ideološki sljedbenici, danas neusporedivo malobrojniji i daleko vremešniji nego u ona hajdučko-ratnička vremena kada je zapovijedao Kažnjeničkom bojnom od bjelosvjetskih plaćenika i gangstera.

>>> Više pročitajte u 24sata Expressu

Idi na 24sata

Komentari 134

  • ČedoČedić 02.03.2013.

    triple xxx Ti si zatucani Hrvat! Stavi se u našu kožu tako da zamisliš svoju Hrvatsku u sastavu Jugoslavije i gdje ti Srbi diktiraju politički, javni i televizijski život! A pričaš nešto kako ste nastradali braneći Herceg-Bosnu! Pa imali smo istog neprijatelja i od njega se branili. Braneći nas branili ste sebe, i braneći sebe branili ste nas i obratno. O čemu pričaš! Prodali ste nas (Posavinu i HB) za podunavlje koje bi i onako vremenom dobili! Vi ste sramota! Sramota me je što sam Hrvat zbog takvih kao što si ti!

  • boros 25.02.2013.

    ...mislim,da bi "ovome",ipak trebalo omoguciti,da se koristi u duhu svoga NADIMKA... a nikako kao t.z. "heroj"...kakav heroj,kakvi bakraci...

  • picuskin 25.02.2013.

    Šta ste napali čovjeka.On se je promjenio,spoznao Boga,doživio ukazanje,eto završio je u zatvoru srednju ,pa Pravni fakultet,oženio se,napravio dvoje djece,kupio peterosobni stan otvorio firmu,obogatio se,prijevremeno pušten na slobodu i izašao je kao bogat čovijek.Drugima za to treba čitav život,a njmu je trebalo samo 7-8 godina robije.Pitate se u kojoj je to zemlji moguče? Ma nije Tuta u pitanju,ne može se to u Italiji.Jedan drugi general koji je služio kaznu u Hrvatskoj.Da je tuta bio te sreće vjerojatno bi sada bio predstavnik Hrvata u Evropskom parlamentu,a ovak ,nitko ne zna šta bi s njim.

Komentiraj...
Vidi sve komentare