To je to što me zanima!

Napokon im 'zasjalo': Gradić u kotlini spasila velika ogledala

Gradić se nalazi u kotlini i tijekom zimskih mjeseci sunce do njegovih stanovnika ne dopire. Problem su rješili velikim zrcalima koja reflektiraju svjetlost na glavni trg
Vidi originalni članak

Stanovnici norveškog grada Rjukana napokon su ugledali sunce. Rjukan je smješten u kotlini okruga Telemark i do njega sunce gotovo nikada direktno ne dopire u razdoblju između rujna i ožujka.  

Četiri godine stanovnici gladni svjetlosti radili su na uspinjači koja ih je mogla odvesti do vrha planine kako bi uhvatili koji tračak sunca. No, stvari su se promijenile.

Helikopterima su na planinu instalirali tri velika zrcala, oko 450 metara iznad grada. Zrcala su dizajnirana tako da prate pomak sunca te reflektiraju svjetlost točno na glavni gradski trg. Solarno punjenje napaja pokretanje zrcala i njihovo automatsko pranje, dok je praćenje sunca kompjuterski programirano. 

Gradonačelnik: 'Ovo je za blijedu djecu Rjukana'

Ideja sa zrcalima stara je stotinjak godina, a prvi su ju predložili radnici obližnje hidroelektrane. Projekt je nacrtao Martin Andersen i skupio oko 4,6 milijuna kuna za izgradnju. 

- Zaista je posebno stajati dolje na trgu i biti obasjan suncem. Ovo je za blijedu djecu Rjukana - kazao je gradonačelnik Steinar Bergsland. 

Na sličan način isti problem riješili su 2006. stanovnici talijanskog sela Viganelle. Posjetili su ih Norvežani te prikupili iskustva. Autori projekta nadaju se da će zrcala oživjeti život gradića tijekom zimskih mjeseci, piše Daily Mail

Idi na 24sata

Komentari 47

  • 1 podravec 27.10.2013.

    A lijepo mogli doći u Zagreb ko ovi naši krkani sa kojekakvih planina i evo sunca do mile volje!

  • CrNa LaLa_1 27.10.2013.

    Baš lijepa vijest i drago mi je što su ti ljudi sada sretniji!! :)

  • Lacuna 27.10.2013.

    Zanimljiva ideja, valjda su sad zadovoljni što i oni imaju malo sunca. :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare