To je to što me zanima!

Napravili 3D kartu RH za lakše nadziranje bespravne gradnje

Tvrtka Geofoto je iz posebnog zrakoplova kamerom s visine od 3000 metara snimila sve građevinske objekte u Hrvatskoj. Snimanje je trajalo mjesec i pol dana
Vidi originalni članak

Tvrtka Geofoto iz Zagreba je po narudžbi Vlade napravila kartu Hrvatske u tri dimenzije. Tako će moći lakše nadzirati legalizaciju bespravne gradnje, javlja Večernji list. Tvrtka Geofoto je iz posebnog zrakoplova kamerom s visine od 3000 metara snimila sve građevinske objekte u Hrvatskoj. Snimanje je trajalo mjesec i pol dana, a samo su snimali dok je bilo sunčano. 

Predsjednik uprave Geofota, Zvonko Biljecki, kazao je kako se sve radilo u tajnosti jer je to jako osjetljiva tema. Dodao je kako senzori kojima su se koristili nisu još upotrijebljeni u Europi. Podatke s karte će usklađivati s podacima iz katastra i zemljišnih knjiga.

>>> Više pročitajte OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 42

  • nefer 07.09.2011.

    *em ti i zakone o privatnosti koji idu naruke razbojnicima , onima koji prolaze na crveno svetlo i ostalim. Pa ako se ne smije snimati onda ukinite katastar... vratite se u vrijeme AustroUgarske i Otomanske imperije... opisni zemljisni list..

  • Grof Monte Kristo 06.09.2011.

    Ovo je stvarno zanimljivo! Neosporno je sa stručnog stajališta da smo dobili (platili ili preplatili) izradu 3D modela cijele zemlje, što je stvarno jako velika vrijednost za jednu državu. Ali, 1. to si nisu priuštile puno bogatije zemlje koje su članice EU 2. Činjenica je da (priznata u članku i jučer na TV-u) da se radilo u tajnosti, a naša predsjednica vlade govori kao se radi transparentno i po zakonima. Pa gdje je sad gospodin Bajić, Uskok, MUP? Otvoreno se priznalo da se radilo u tajnosti, pa gdje je JAVNO NADMETANJE? Čemu JAVNO NADMETANJE ako se zna tko je izvršilac posla! 3. Gospodine Biljcki kazao je da se može prikazati objekt veličine teniske loptice. Kad smo već iz proračuna platili radove koji za ovu svrhu nisu bili neophodni, da li će onda iz tih podataka Državna geodetska uprava ažurirati svoje neažurne katastarske karte bez dodatnog zahtjeva u državni proračun? 4. Neosprna je činjenica da Geofoto radi po cijelom svijetu i da ima tvrtke u više zemalja, ali u nama susjednoj Sloveniji kupio je najjaču geodetsku firmu da bi je upropastio i smanjio konkurenciju. 5. Neosporna je činjenica da Geofoto svoje Božićne domjenke radi u najekskluzivnijim hotelima i da je na njima gotovo cijela Vlada i vojni vrh. 6. S obzirom na to koliko je novaca naša država platila usluge tvrtki Geofoto u zadnjih 10 godina na njihove "dogovorene" poslove, bilo je puno isplativije otvoriti državnu agenciju za snimanje iz zraka i slične usluge. Ali, ima i pohvala vladi koja čuva svako radno mjesto, pa je tako pomogla i u ovim teškim trenucima "manjom" financijskom injekcijom tvrtke Geofoto za veoma diskutabilan projekt Ali posao mora ići dalje, ima još Ministarstava koje nisu naručile posao od Geofota....

  • kaje ha 06.09.2011.

    Svaka čast...pametno ulaganje !

Komentiraj...
Vidi sve komentare