To je to što me zanima!

Narod odlučuje: 'Odluka o provjeri potpisa je nezakonita!'

Građanska inicijativa Narod odlučuje podnijela je ustavnu tužbu protiv nezakonite odluke Sabora, Vlade i Ministarstva uprave o provjeri broja potpisa za referendum
Vidi originalni članak

Građanska inicijativa Narod odlučuje podnijela je tužbu Ustavnom sudu protiv nezakonite odluke Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava jer je ta odluka donesena na nezakonit način, bez uporišta u Zakonu o referendumu, rekla je na konferenciji za medije u Splitu Jelena Teklić, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje.
 
- U Zakonu o referendumu ne postoji odredba prema kojoj bi Vlada ili Ministarstvo uprave brojili potpise nakon što su oni predani Saboru, već Zakon o referendumu obvezuje isključivo Organizacijski odbor da broji potpise i, ako ustanovi da ih ima dovoljno, preda Saboru, što je i učinjeno - istaknuo je odvjetnik i podupiratelj GI Narod odlučuje, Darko Varnica.

SUKOB INTERESA? Kuščevića prijavili iz 'Narod odlučuje': 'Ma to je smiješno...'
 
GI Narod odlučuje smatra da su donošenjem nezakonite odluke o provjeri broja potpisa, onemogućavanjem promatrača i prava na žalbu, nosioci političke vlasti građanima povrijedili njihovo ustavno pravo na referendum i na zakonitost jer su sebi dali za pravo da mimo zakona, mimo više od 405.000 građana koji su sukladno Ustavu zatražili referendum, bez bilo kakve transparentnosti - odlučuju o tome hoće li ili neće biti referenduma.

NAROD ODLUČUJE: "Zaključak Vlade o provjeri potpisa je nejasan i nedorečen"
 
- Inicijativa je ispunila svoju zakonsku obvezu, međutim i Hrvatski sabor i Vlada iako su priznali hrvatskoj javnosti da Zakon o referendumu ima pravnu prazninu, da ne govori o načinu provjere vjerodostojnosti i broja potpisa, donose cijeli niz nezakonitih odluka za koje mi sada tražimo da ih Ustavni sud ukine - rekao je Varnica.
 
- Tražimo od Ustavnog suda da naloži Saboru da sukladno Ustavu raspiše referendum. Unutar tužbe je i zahtjev da se naloži Vladi RH, Ministarstvu uprave i Ministarstvu unutarnjih poslova da dopuste sudjelovanje promatrača građanske inicijative u cijelom postupku referenduma - rekao je Varnica.

NAROD ODLUČUJE: 'Želimo naše promatrače na provjeri potpisa za referendum'
 
Sanja Bilač, članica Organizacijskog odbora je rekla kako se vidi da je riječ o katastrofalnoj situaciji u koju je dovedena hrvatska država, a to je ‘potpuni krah demokracije i krah pravne države’.
 
Na pitanje novinarke kada se očekuje odgovor Ustavnog suda, Varnica je odgovorio da bi 'odgovor trebao biti u kratkom roku'.
 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 10.10.2018.

    Saborski ''lumeni'' su sebi dali bolesna prava za sve i svašta kao da žele da narod popizdi .

  • hrvat007_1 10.10.2018.

    neka provjere svoje glave

  • ursuss 10.10.2018.

    "Domoljubi" čine sve kako bi što više sfukali narod i što više si nakrali te što duže bili na vlasti...

Komentiraj...
Vidi sve komentare