To je to što me zanima!

'Naše malo misto': Kako je dr. Luigi spašavao kraljevo blago

Život mi je bio jako buran, a narav ni slučajno avanturistička. Zapravo sam strašljiv čovik. Riječi su to pokojnog Karla Bulića, zapamćenog po ulozi dr. Luigija
Vidi originalni članak

Život mi je bio jako buran, a narav ni slučajno avanturistička. Zapravo sam strašljiv čovik. Ne volim ulaziti u avanture, u nepoznanice. A ipak, život me je uvik gura i gura, baš u takve situacije. Riječi su to pokojnog Karla Bulića, zapamćenog po ulozi dr. Luigija u seriji “Naše malo misto”, jednom od najboljih i najpopularnijih djela hrvatske televizije. U povodu obilježavanja smrti legendarnoga glumca (19. listopada 1986.) prisjećamo se kako je u osvit Drugoga svjetskog rata odigrao i veliku ulogu u stvarnom životu, koja je po dramatičnosti nadmašila sve njegove kazališne, filmske i televizijske likove zajedno. Čovjek kojeg su suvremenici opisivali kao neodoljiva šarmera u prvim mjesecima 1941. godine dobio je povjerljivi zadatak dostojan pustolovina Corta Maltesea, mornara kojeg je stvorio talijanski crtač stripova Hugo Pratt. Trebao je spasiti 120 sanduka zlata u šipkama od sila Osovine koje su se spremale opelješiti Kraljevinu Jugoslaviju. No da bi se razumjelo kako se upleo u tu priču, nužno se vratiti na početak njegova životna puta. Rođen je 12. svibnja 1910. u Trstu kao četvrti sin uglednog trgovca vinom. U djetinjstvu je želio biti pomorac, liječnik ili pilot, ponajmanje glumac, ali sudbina je umiješala svoje prste.

Brod kojim mu je otac 1918. plovio iz Amerike u Dalmaciju torpedirali su, što je Karla zauvijek odvratilo od želje da se otisne na pučinu. Majka mu nije dopustila da upiše studij medicine pa je tek ‘70-ih likom dr. Luigija uspio ostvariti taj svoj san. Pilotsku školu u Sarajevu upisao je ‘30-ih nakon što su ga protjerali iz Italije zbog sudjelovanja u antifašističkim demonstracijama. Zanimljivo je da mu je obitelj tijekom školovanja poslala paket težak 800 kilograma u kojem je bio koncertni klavir. Ostali avijatičari su mu se smijali zbog toga. Skup instrument služio im je kao skladište za konzerve i cipele. Prema glumčevoj autobiografiji “Avantura kao život”, koju je priredio Feliks Paši, bilo je i onih koji su ležajeve tvrde kao kamen u kasarni zamijenili nategnutim žicama u sanduku instrumenta.

>>>Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 7

  • varešak 03.11.2014.

    Fenomenalna serija i glumci. Neopnovljivo.

  • Thunderica 02.11.2014.

    Dobar glumac.Danas gotovo i nema naših dobrih glumaca.Svi zvuče kao klonovi,isti izrazi lica,izgovor.....itd....klon do klona.

  • CUKRENA. 02.11.2014.

    Uvik će ostat zapamćen kao dotur Luiđi...

Komentiraj...
Vidi sve komentare