To je to što me zanima!

Nasilnici za Euro: Paravojska obučava navijače tučnjavi

Ako otputujete na EP, mogli biste se vratiti u mrtvačkom kovčegu - upozorio je Sol Cambell. Zbog bojazni od nasilja Englezi otkazuju angažmane za odlazak na Euro
Vidi originalni članak

Predrasude o rasističkoj Ukrajini i Poljskoj, gdje za tjedan dana počinje nogometni Euro, postojali su i puno prije ovog tjedna. BBC je te predrasude za Engleze učinio stvarnim. U eksplozivnom dokumentarcu prikazali su rasističke i huliganske ispade navijača diljem Ukrajine i Poljske. Na snimkama se vidjelo vrijeđanje tamnoputih igrača, no gledatelje je najviše pogodilo kad je prikazan napad na azijske studente na stadionu u Harkivu, koje su čak bacali s tribine na travnjak.

- Nemojte dolaziti na Euro, gledajte ga na televiziji - rekao je Sol Campbell, bivša engleska nogometna zvijezda, pojačavši još više strah od nasilja na Euru.

- Ako odete u Ukrajinu ili Poljsku, mogli biste se lako vratiti u mrtvačkom kovčegu - dodao je Campbell.

Prije šest godina čak je 100.000 Engleza posjetilo Njemačku za vrijeme Svjetskog prvenstva. Unatoč strahu od izbijanja rata između navijača tih dviju država.

-  Nijemci su se znali prodati, uvjeravali su nas godinama da će baš svaki Englez biti dobrodošao. Ukrajina ima puno pozitivnih strana, no samo se priča o rasizmu, nasilju, korupciji i prostituciji - napisao je Mark Perryman, britanski nogometni novinar.

Baš zbog tog imidža, mnogi su Englezi i prije BBC-jeva dokumentarca odlučili preskočiti Euro u Poljskoj i Ukrajini. Čak i obitelji engleskih reprezentativaca. Pogotovo onih ‘tamnoputih’, kojih u ‘Gordom Albionu’ ima čak osam. Mladom 18-godišnjem Alexu Oxlade-Chamberlainu odlazak na Euro bit će prvi nastup na jednom velikom natjecanju, no nitko od njegove obitelji neće biti na tribinama.

- Nije sigurno, ne bih se osjećao ugodno - rekao je Alexov otac Mark.

Prije dvije godine u južnu Afriku je otputovalo tek 10.000 Britanaca, ali to se i očekivalo zbog dalekog puta i iznimno skupih aranžmana. U Ukrajini i Poljskoj očekuje se, pak, manje od 5000 engleskih navijača.

>>> Cijeli članak pročitajte u 24Expressu

Idi na 24sata

Komentari 19

  • CptNemo 08.06.2012.

    Čuj, jel se to treniranje plaća? Kvalifikacije imam, love nemam. Spojit ugodno (gledanje EP-a) s korisnim.

  • arwin 04.06.2012.

    Englezi su šonje. Boje se da im Ukrajinci ne razbiju njihove dekadentne glave. Tuku samo kad misle da su jači a u Ukrajini to sigurno neće biti.

  • Oko za Oko_Pasta za Zube 04.06.2012.

    Tko njima dade organizaciju prvenstva....pljuc!

Komentiraj...
Vidi sve komentare