To je to što me zanima!

Našli izgubljeni 'Zlatni grad' - iskopana pekara i brojne sobe

Voditelj istraživanja Hawass kaže kako su brojne međunarodne ekspedicije pokušale pronaći ovaj grad, ali do sad su svi bili bez uspjeha
Vidi originalni članak

Egipatske vlasti objavile su važan arheološki pronalazak. Arheolozi su pronašli drevni grad, a stručnjaci kažu kako je ovo najveće arheološko otkriće u Egiptu još od otkrića grobnice Tutankamona.

Egiptolog Zahi Hawass naziva otkriće 'Izgubljeni zlatni grad', a nalazište je otkriveno na jugu zemlje u provinciji Luxor.

- Grad je star oko 3 tisuće godina, datira iz vremena vladavine Amenhotepa III., a koristio ga je i Tutankamon - rekli su iz istraživačkog tima, prenosi Independent.

Ispod egipatskog pijeska arheolozi su pronašli drevni grad s netaknutim zidovima. Pronašli su i pekaru s pećnicama i mnoštvo soba u kojima su našli svakodnevne predmete. 

Ostalo Arheolozi otkrili grobnice s obojanim mumijama

Pronašli su i veću količinu nakita, keramike i Amenhotepove svitke.

Voditelj istraživanja Hawass kaže kako su brojne međunarodne ekspedicije pokušale pronaći ovaj grad, ali do sad su svi bili bez uspjeha.

Pronađeni grad prepun je ostataka kuća čiji su zidovi visoki i po 3 metra.

Procjenjuje se da je grad sagrađen oko 1390. godine prije Krista.

PRATITE UŽIVO: Marš mumija: Kroz centar Kaira prevest će ostatke 22 vladara

- Otkriće ovog grada najvažnije je još od otkrića Tutankamonove grobnice - rekla je Betsy Bryan, profesorica Egiptologije i arheologije sa Sveučilišta John Hopkins u Baltimoreu.

Bryan kaže kako ovaj grad daje rijedak uvid u život starih Egipćana u doba kada je egipatsko carstvo bilo na svom vrhuncu.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Dalibor0704 10.04.2021.

    Čiji je to rad i trud Hawass opet prisvojio sebi?

  • Sirotinjo 10.04.2021.

    Jel pekara Mlinar ili Dubravica ?

  • dite-s-mora 10.04.2021.

    Sara Lea, covik se zove Zahi..mala ispravka..

Komentiraj...
Vidi sve komentare