To je to što me zanima!

Nastavak suđenja za ratne zločine nad Hrvatima u Lovasu

Po ulasku u selo, navodi se u optužnici, nekontrolirano su i nasumično pucali, bacali bombe u dvorišta, na kuće i razne lokacije pri čemu su ubili najmanje 21 osobu
Vidi originalni članak

Pred odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u četvrtak će završnim riječima obrane biti nastavljeno suđenje optuženima za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu koje su u listopadu i studenom 1991. počinili pripadnici srpskih snaga. 

U svojoj završnoj riječi 28. siječnja, zamjenik tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević naveo je da su sve točke optužnice dokazane i predložio da se okrivljeni oglase krivim i osude na zatvorske kazne.

UBIJALI HRVATSKE CIVILE Zločin u Lovasu: Tužiteljstvo u Srbiji traži zatvorske kazne

Tužitelj je zatražio da se optuženi Milan Devčić i Željko Krnjajić osude na po 10 godina zatvora, a Darko Perić na pet godina.

Sva trojica optuženika su bili mještani Lovasa, dok je za pripadnike protudiverzantske postrojbe bivše JNA Radovana Vlajkovića i Radisava Josipovića tužitelj zatražio pet odnosno četiri godine zatvora.

Za pripadnike paravojne postrojbe Dušan Silni Jovana Dimitrijevića i Sašu Stojanovića zatraženo je po osam godina zatvora, a za Zorana Kosjera devet godina.

Oni se terete da su kao pripadnici lokalne civilno-vojne vlasti teritorijalne obrane Tovarnika, potčinjene tadašnjoj JNA i paravojne postrojbe Dušan Silni, sudjelovali u napadima na Lovas i civilno stanovništvo.

Po ulasku u selo, navodi se u optužnici, nekontrolirano su i nasumično pucali, bacali bombe u dvorišta, na kuće i razne lokacije pri čemu su ubili najmanje 21 osobu.

Prvooptuženi Ljuban Devetak, te Milan Devčić i Milan Radojčić optuženi su i da su svojim ponašanjem potakli nepoznate pripadnike oružanih skupina da na raznim lokacijama u selu ubiju ukupno 27 ljudi.

Mještane koristili kao živi štit

Najmasovniji zločin u Lovasu počinjen je 18. listopada 1991. kada su pripadnici TO i paravojne postrojbe „Dušan Silni” natjerali 51 mještana Lovasa, koristeći ih kao živi štit, da očiste minsko polje koje je prethodno, po navodima optužnice, postavila tadašnja JNA.

DANAS ZAVRŠNE RIJEČI U BEOGRADU Koristili mještane Lovasa kao živi štit: 'Čistili' minsko polje...

Od eksplozija mina stradalo je 20-ak mještana, dok ih je većina bila ranjena, navodi se u optužnici.

Srbijansko pravosuđe podiglo je 2007. optužnicu protiv 14 osoba za ubojstvo oko 70 mještana Lovasa, hrvatske nacionalnosti, ali su petorica optuženih u međuvremenu umrla zbog čega je broj žrtava u optužnici smanjen na 28.

RATNI ZLOČIN Beogradski sud naložio novo suđenje za zločin u Lovasu

Odvjetnica obrane Milana Devčića, Brankica Majkić predložila je odbijanje optužnice, ocjenivši da nije utemeljena na dokazima i zatražila oslobađajuće presude za svoje branjenike.

Kazneni postupak za zločine u Lovasu pred srbijanskim sudovima ušao je u 11. godinu i još nije pravomoćno okončan. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • VisokoToksični 28.02.2019.

    Trebali bi svi otići Pupovcu u dvorište i ne maknuti se dok se krivcima ne presudi. Spavaš li mirno Pupovče?

  • jo2hn8ny 27.02.2019.

    Milorade što imaš na ovo za reči? Ovo je učinilo tvoje biračko tijelo.

  • Liliana_1 27.02.2019.

    Ma to je sve reda radi nikog se nikad ne osudi ili zatvori. To je samo mazanje očiju raji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare