To je to što me zanima!

Nastavnici i stručni suradnici dobivaju status službene osobe

Status službene osobe znači strože kazne za napadače, a dobit će ga oko 60.000 zaposlenih u školama. Podaci Ministarstva pravosuđa pokazuju kako je lani bilo 118 napada u školama
Vidi originalni članak

Na sjednici Vlade u četvrtak će se naći prijedlog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, a jedna od izmjena uključuje i status službene osobe za nastavnike i stručne suradnike u javnim školama, te visokim učilištima.

Potvrdili su nam to u Ministarstvu pravosuđa, a radi se o statusu koji nastavnici zahtijevaju već dulje vrijeme, još od slučaja čakovečkog nastavnika Franje Dragičevića kojeg su učenici izazivali i gađali kredama.

– Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona prošao je javno savjetovanje te će uskoro biti upućen u daljnju proceduru Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora, odnosno u prvo čitanje. Navedenim nacrtom predlaže se proširiti definiciju službene osobe i tako osigurati dodatnu kaznenopravnu zaštitu stručnom radniku koji obavlja poslove iz djelatnosti socijalne skrbi te odgoja i obrazovanja. Stručnim radnikom koji obavlja poslove iz djelatnosti odgoja i obrazovanja smatra se stručni radnik koji obavlja takav rad u javnoj ustanovi te nastavnik i suradnik na visokom učilištu - pojasnili su iz Ministarstva za Večernji list.

Podaci Ministarstva pokazuju kako je lani zabilježeno 118 nasilnih ispada u školama na učitelje i nastavnike. Ako Sabor usvoji ove izmjene, status službene osobe dobit će oko 60.000 zaposlenih u školama. 

Istovremeno, još nema novosti oko peticije za ukidanje anonimnih prijava nastavnika, koje je pokrenula riječka nastavnica Tamara Šoić, te uz podršku sindikata Preporod u rujnu predala Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Peticiju je potpisalo više od 8000 nastavnika i učitelja, a u Ministarstvu su obećali formirati radnu skupinu, te pokrenuti javnu raspravu kako bi se ovaj zahtjev uvrstio u najavljene izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji.

 

 

bilo nam je obećano radna skupina, nemamo nikakve informacije, 17. 09.

Status službene osobe. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • sexy_trubadur 24.10.2019.

    znaci i oni ti mogu upasti u stan?

  • surivlaj 23.10.2019.

    Podilite im pištolje

  • Rekreacija 23.10.2019.

    Nisam razumjela, zna li mi netko reći, što se to točno mijenja u učiteljskom poslu dobivanjem ovog statusa?

Komentiraj...
Vidi sve komentare