To je to što me zanima!

'Ne ispitujemo dimnjake koji su oštećeni ili pak neupotrebljivi'

Nužne aktivnosti određuju se prema Pravilniku o obavljanju dimnjačarskih poslova Grupacije dimnjačara HGK kako bi se izbjegli dodatni nepotrebni troškovi i kako bi se ubrzao proces sanacije
Vidi originalni članak

U ispitivanja nema potrebe uključivati dimnjake koji su vidljivo snažno oštećeni ili se nalaze u zgradama koje nisu za daljnje korištenje. Za ostale je nužno provjeriti stanje dimnjaka pa na temelju podataka iz prijašnjih kontrola i sadašnjeg stanja odrediti jasne kriterije koje su sljedeće aktivnosti nužne, rekao je predsjednik Grupacije dimnjačara HGK Dejan Lončarić povodom sanacije, obnove i pregleda dimnjaka oštećenih potresom u Zagrebu i okolici i često nejasnih i kontradiktornih informacija oko ispravnih koraka u sanaciji.

Nužne aktivnosti određuju se prema Pravilniku o obavljanju dimnjačarskih poslova Grupacije dimnjačara HGK kako bi se izbjegli dodatni nepotrebni troškovi i kako bi se ubrzao proces sanacije.

Što se tiče informacija o cijenama troškova kontrole postojećeg stanja dimnjaka koje su proteklih dana izašle u javnost, Lončarić napominje da je to definirano Odlukom o obavljanju dimnjačarskih poslova i cjenikom koji je sastavni dio Odluke Grada Zagreba.

PROCJENA STRUČNJAKA Štromar: Šteta od potresa u Zagrebu oko 42 milijarde kuna

Ako dimnjak ne zadovoljava kriterije na ispitivanjima, postoje dvije opcije, od kojih je prva ekonomičnija, sanacija dimnjaka i prilagodba za novo trošilo uključujući sustav odzračivanja.

Druga je izgradnja novih dimnjaka u sklopu objekta ili na fasadi objekta, uz mogućnost priključenja više trošila na jednu vertikalu, uvažavajući zahtjeve konzervatora ili drugih gradskih odluka. Kod sanacije i izgradnje gornjih dijelova dimnjaka važan faktor su stabilnost, otpornost i sigurno korištenje, stoga je obavezno uključiti struku, prije svega dimnjačare, a potom i građevinske i strojarske inženjere te u pojedinim slučajevima i arhitekte te konzervatore oko prihvatljivog izgleda dimnjaka.

Kod višestambenih zgrada održavanje dimnjaka je u nadležnosti tvrtki upravitelja zgrada, stoga bi se sve radnje trebale usklađivati s nadležnim upraviteljima zgrada. Kod obiteljskih kuća tijek sanacije dimnjaka i prilagodba novom kondenzacijskom trošilu je u većini slučajeva organizacijski jednostavniji i manje financijski zahtjevan postupak.

SPAŠAVAJU RANJENI ZAGREB Dame sa zagrebačkih krovova: One skidaju divovske dimnjake

- Zbog utjecaja krize s koronavirusom na poslovanje, želimo naglasiti i da je rekonstrukcije dimnjaka moguće izvesti s materijalima koji su isključivo hrvatski proizvodi - rekao je Lončarić.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • mestar 22.04.2020.

    Sako nekolko godina bi bilo dobro da ovaki potres bude u cjeloj Ht-rvatskoj i balkanu ili neka nepogoda da svi obnove dotrajale rusevine koje nitko ne odrzava niti popravlja, ako i poprave onda to naprave fusljerski.Sad je sansa da lokalni serifi i njihovi zarade i operu lovu a ti koji ne odrzavaju nekretnine poprave ali bolje da daju popravke samo majstorima ne tim fusljerima jer nece bit sid]gurni ni kad nema potresa ili neke nepogode ako om ih ti podobni poduzetnici budu popravljali bit ce im kao u onim skolama bolnicama itd gdje oni grade i popravljaju pa im padaju stropovi eto neki dan vidim nepoznat covjek propao u kuhinju s s gornjeg kata.

  • EmillePalka 22.04.2020.

    U posljednjih 30-ak godina dimnjacari su dosli mozda ukupno pet puta. Mahom po novac, a da prethodno nisu čistili. Dodje s četkom duzine jedan metar. Dimnjake čistim sam, svaki mjesec. 🙊🙉🙈

  • UNPROFOR 22.04.2020.

    O čemu opće prićate ! Dimnjaci svih ispred ratnih zgrada su davno već neupotrebljivi ! Dimnjaci zidani iz cigle zidane na kvadrat su premaleni u zgradama posle rata ! Samo dimnjaci sa sredinom iz šamotnih cjevi , zadovoljavaju teh. uslove današnjih normi. Ovi razrukani dimjaci nisu i ne dozvoljavaju bušenje rupa za cjevi iz rosfraja. Prema tome gospodo , uvedite si centralno grijanje , jer je to jedino moguće rješenje

Komentiraj...
Vidi sve komentare