To je to što me zanima!

'Ne mislim da se peticija protiv plagiranja odnosi baš na mene'

Itekako podržavam svaki oblik zalaganja protiv korupcije i plagiranja, ali ne osjećam da se ova peticija na bilo koji način odnosi na mene, rekao je Barišić novinarima u Glini
Vidi originalni članak

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić izjavio je u ponedjeljak kako podupire peticiju "Stop plagiranju u Hrvatskoj", koju je dosad potpisalo 11.400 građana sa zahtjevom da Vlada i Sabor podrže politiku nulte tolerancije na plagiranje, ali i poručio kako nema osjećaj da se ta peticija na bilo koji način odnosi na njega.

- Itekako podržavam svaki oblik zalaganja protiv korupcije i plagiranja, ali ne osjećam da se ova peticija na bilo koji način odnosi na mene - rekao je Barišić novinarima u Glini, zamoljen da komentira optužbe sveučilišnog profesora i znanstvenika Ivana Đikića da je on (Barišić) "dokazani plagijator" te da je "učinio niz nečasnih radnji".

- Taj sam slučaj već mnogo puta komentirao, a poznato je da plagijata nije bilo o čemu su se sva tijela izjasnila. A za Odbor za etiku, znanost i visoko obrazovanje, koji je politički manipulirao cijelom situacijom, odlukom Ustavnog suda je sasvim jasno utvrđeno da je sve što je donosio bilo neustavno, stoga je ne bih ništa komentirao - rekao je Barišić.

Na novinarsku opasku da je uvođenje etičkih standarda u hrvatskom obrazovnom sustavu "velika rak-rana", odgovorio je kako javnu klevetu smatra još većom.

Inače, peticijom "Stop plagiranju u Hrvatskoj" njezini inicijatori te potpisnici zahtijevaju da se u Hrvatskoj uvede nulta stopa tolerancija na plagiranje, te uspostavi pošten i odgovoran odnos prema radu, a posebice u akademskoj zajednici. Od Vlade i Sabora traže su da se u Etički kodeks Sabora, kao i u već postojeći Etički kodeks državnih službenika, unesu odredbe prema kojima plagiranje koje su počinili javni dužnosnici, a koje su utvrdila nadležna tijela, predstavlja tešku povredu etičnosti.

Tijekom posjete Srednjoj školi u Glini ministar Barišić je upozorio kako se, prilikom odobravanja novih obrazovnih programa i smjerova za potrebe gospodarstva, još uvijek javljaju brojne administrativne poteškoće, pa taj postupak traje i po nekoliko godina. No, istaknuo je, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u sklopu cjelovite reforme obrazovanja nastoji taj postupak olakšati i ubrzati. 

Spomenute poteškoće ilustrirao upravo primjerom glinske Srednje škole, koja je zahtjev za novi smjer "drvni tehničar - dizajner" Ministarstvu uputila prije nekoliko godina. Taj postupak nije bio nimalo jednostavan, ali je sada pri kraju, rekao je. 

Ministar Barišić, koji se cijeli dan nalazi u posjeti Sisačko-moslavačkoj županiji, je u pratnji suradnika te župana Ive Žinića posjetio i glinski Drvni centar te Osnovnu školu, a u planu je posjeta Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića i Učiteljskog fakulteta u Petrinji, te Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu u Sisku.

Idi na 24sata

Komentari 60

  • Anđelika 18.05.2017.

    Da ima morala dao bi ostavku bio kriv ili ne. U državama gdje ima morala, osoba na položaju da ostavku ako ne prosusti babu na pješačkom prijelazu, a mas jedam Barišć (došljak iz druge države) sve smatra za budale. Molim žuti katon!

  • Razum999 17.05.2017.

    kako se poli nas veli zapis u stopalu nije plagijat !! stopalo samo može smrditi !! ali fala bogu ima "Scholl "dezinfekcija za obuću !!

  • cudak 1 16.05.2017.

    hdz uništio hrvatsku a todorič nevin

Komentiraj...
Vidi sve komentare