To je to što me zanima!

'Ne srede li javne financije, trebat ćemo na kraju MMF'

Guverner HNB-a smatra da je proračunski deficit posljedica odgađanja nužnih reformi. Predviđa da će gospodarski pad za ovu godinu biti dva posto
Vidi originalni članak

Deficit javnog sektora u Hrvatskoj će ove godine biti veći od šest posto BDP-a, izjavio je guverner HNB-a Željko Rohatinski za slovenski Bančni vestnik. Rohatinski smatra kako će Hrvatska na kraju morati sklopiti novi angažman s MMF-om, ne uspije li Vlada u konsolidiraju javnih financija.

- Proračunski deficit bitno je određen hipertrofiranošću javnih službi, neracionalnostima u poslovanju javnih poduzeća, neodrživošću mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te problemima u sustavima poticaja i subvencija - ističe Rohatinski. Objasnio je kako je sve to posljedica odgađanja nužnih reformi koje imaju svoju ekonomsku, socijalnu i političku cijenu. 

Rohatinski predviđa da će gospodarski pad za ovu godinu biti oko 2 posto, dok Vlada prognozira 1,6 posto pada. U prvoj polovici ove godine strana ulaganja su bila 645,8 milijuna eura, a u istom razdoblju prošle godine 2,1 milijardu eura, a godinu ranije  4,2 milijarde eura.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare