To je to što me zanima!

Ne žele nagodbu: Svih osam banaka se žalilo na presudu

Sve žalbe tuženih banaka na zagrebački Trgovački sud su stigle do ponedjeljka, a tužitelj, odnosno Udruga Potrošač, na njih može, ali i ne mora odogovoriti
Vidi originalni članak

Svih osam banaka, koje su na prvostupanjskoj presudi izgubile sudski spor protiv Udruge Potrošač zbog kredita u švicarskim francima, uložile su žalbu na presudu. Glasnogovornica zagrebačkog Trgovačkog suda Anita Brlas potvrdila je kako su sve žalbe banaka stigle do ponedjeljka, a sve njih će sud poslati na odgovor Udruzi Potrošač, koja na njih može, ali i ne mora odgovoriti. 

Na sudu nisu htjeli nagađati kada bi se mogla očekivati pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda, no u Udruzi Potrošač vjeruju kako se slučaj neće odugovlačiti.

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, Radovan Dobrinić, 4. srpnja je objavio nepravomoćnu presudu i banke uputio na mogućnost žalbe te im preporučio nagodbu, no čini se kako banke na tu mogućnost neće pristati. 

Sudac je u obrazloženju ustvrdio da su banke povrijedile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u cijelosti informirale o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke. Banke su, iako su znale da će doći do blagog ili umjerenog rasta franka, to prešutjele klijentima, a nisu pojasnile ni rizik zaduživanja u francima u vrijeme fluktuacije tečaja.

Ukoliko Visoki trgovački sud potvrdi presudu, banke bi klijentima u roku od 60 dana trebale dati izmijenjene ugovore te glavnicu kredita odrediti u kunama uz fiksnu kamatnu stopu na dan sklapanja ugovora, piše Slobodna Dalmacija

Idi na 24sata

Komentari 42

  • Ahileja 20.07.2013.

    Nije se ni očekivalo da će kapital priznati gubitak spora, ali prvostepena presuda daje nadu da je pravo na strani slabijih.

  • merli 19.07.2013.

    Ako ikoga ne žalim na ovome svijetu u bilo kojem pogledu - to su banke i bankari !

  • SenadDedić 17.07.2013.

    bankari ,hočemoli se dogovarati ili tužiti , vita jela zelen bor molim brzi odgovor .

Komentiraj...
Vidi sve komentare