To je to što me zanima!

'Nećemo povući veleposlanika iz Srbije, nema potrebe za tim'

Dodao je da je s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović-Burić jučer i danas razmotrio problematiku odnosa sa Srbijom
Vidi originalni članak

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu da je Hrvatska odgovorna država koja želi otvoriti nove stranice suradnje sa svim susjednim zemljama, odlučno odbacivši "negativnu i skandaloznu retoriku" koja dolazi iz Srbije.

- Hrvatska je odgovorna država. Želimo prije svega otvoriti nove stranice suradnje sa svim susjednim zemljama i odlučno odbacujemo ovu negativnu retoriku koja dolazi i koja je skandalozna, u biti od jednog ministra vanjskih poslova koji je poznat po tome što je jedan neuspješni šlager pjevač - rekao je Plenković aludirajući na srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića.

Na novinarsko pitanje da komentira izjavu Dačića da je Hrvatska bila saveznica Hitlera a Srbija nije, Plenković je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a rekao: "Mi se na takve izjave ne želimo uopće osvrtati, nego voditi europsku politiku i politiku dobrosusjedske suradnje sa svima onima koji uvažavaju civilizacijske europske standarde i tu je ta ključna razlika."

Dodao je da je s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović-Burić jučer i danas razmotrio problematiku odnosa sa Srbijom istaknuvši i da neće doći do povlačenja hrvatskog veleposlanika iz Srbije.

- Nema nikakve potrebe za to - naglasio je.

Upitan o današnjoj usmenoj raspravi u Europskoj komisiji slijedom slovenske pritužbe na Hrvatsku da krši pravo EU-a zbog nepriznavanja arbitražne presude, Plenković je rekao da je u kontaktu s hrvatskom predstavnicom u Bruxellesu, državnom tajnicom u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrejom Metelko Zgombić, izrazivši zadovoljstvo s onim što je predstavio hrvatski tim.

Naglasio je kako po hrvatskom stavu nema nikakvog govora o kršenju europskog prava te je ponovno pozvao Sloveniju na bilateralno rješavanje tog otvorenog pitanja.

 - Posezanje za ovim putem smatram, što se njih tiče, bit će neuspješno - poručio je.

Na pitanje postoji li mogućnost da se, sukladno članku 273. Ugovora o funkcioniranju EU-a obje zemlje dogovore, Plenković je ponovio da je najjednostavnije da obje zemlje to riješe na bilateralni način. Podsjetio je i da su slovenskim kolegama predstavili ideje kako da se ta tema riješi te kazao i da je hrvatska ponuda i dalje "na stolu".

- Pričekajmo kraj slovenskih izbora. Što se svih pravnih radnji mi smo poduzeli sve što je u našoj moći i na način koji odgovara onome što naši i međunarodni stručnjaci mogu Hrvatskoj pomoći u zastupanju naših stajališta - kazao je.

Na sjednici Vlade u Splitu potpisati će se niz ugovora u vrijednosti oko 1,5 milijardi kuna

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je da će na sjednici Vlade u petak u Splitu biti potpisan niz ugovora vrijednosti oko 1,5 milijardi kuna i da će se donijeti zaključci vezani za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju u vrijednosti blizu 400 milijuna kuna.

- Vlada RH će u petak održati svoju sjednicu u Splitu. Za nas je posebno važno što će se potpisati niz vrijednih ugovora oko 1,5 milijardi kuna, a nakon toga i broj zaključaka koji će biti vezani za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju u vrijednosti skoro 400 milijuna kuna. Dakle, jedna snažna poruka važna za razvoj Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita - rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a govoreći o temama sjednice.

Najavio je i da će se sutra u Splitu obilježiti 19. obljetnica osnutka Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski", a u petak održati sjednica Središnjeg odbora HDZ-a u Šibeniku na kojoj će se pripremiti svi ključni aspekti Izvještajnog sabora HDZ-a, koji će se održati 26. svibnja. Također, u Šibeniku će se u subotu održati konferencija za HDZ-ove župane, gradonačelnike i načelnike vezano uz lokalnu i regionalnu samoupravu.

Novi Statut pozicionira HDZ kao europsku stranku desnog centra 

Vezano uz novi stranački statut, Plenković je rekao da je većina članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća pohvalila rad radne skupine za njegovu izradu koju je vodio Karlo Ressler. Istaknuo je da imaju nacrt koji bitno demokratizira i osuvremenjuje temeljni stranački dokument. Smatra da će novi statut otvoriti put kvalitetnom angažmanu i pozicioniranju HDZ-a kao eurospke stranke desnoga centra na hrvatskoj političkoj sceni.

Na pitanje koje glavne promjene donosi prijedlog novog statuta, Plenković je istaknuo da će njime dijelom reformirati i tijela stranke pa će tako umjesto dosadašnjeg Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora imati Nacionalni odbor, koji će ih objediniti. Uz to, imat će uži i širi sastav Predsjedništva stranke, što će, rekao je, omogućiti učinkovitost i brzinu rada. Predlaže se i izravno po principu "jedan član – jedan glas" biranje predsjednika HDZ-a, njegova zamjenika i četiri potpredsjednika; uvođenje instituta unutarstranačkog referenduma i još nekih poboljšanja funkcioniranja stranke – od transparentnosti financiranja do jačanja svih teritorijalnih organizacija.

Upitan hoće li se novim statutom ograničiti mandati stranačkim dužnosnicima na lokalnim i županijskim razinama, rekao je da je prijedlog da to bude ograničeno na četiri puta. "To je prijedlog u nacrtu statuta", rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 76

  • zagrebtom1974 03.05.2018.

    A da povucete mene za k

  • Demokracija2018 03.05.2018.

    03.05.2018 Vlade obiju država - HR i SRB - trebale bi se baviti SADASCNJOSTI i BUDOCNOSTI svog naroda. PORSLOSCU bi se trebali baviti samo kvalificirani povjesnicari i rezultate njihovog rada predstaviti u odgovarajućem okviru (sveučilišta, muzeji itd.), a ne manipulacije i populizam politicara preko medija!

  • NEO 23 03.05.2018.

    hdz desni centar ahaahahah prihvatili istanbulsku i još se smatraju desnom strankom, da je hdz desnica EU nebi uopće razgovarala s njima hdz je ljevica isto kao sdp

Komentiraj...
Vidi sve komentare