To je to što me zanima!

U sukobu interesa: HEP-ovac dobio nogu zbog razdjelnika

Povjerenstvo koje je imenovalo uprava HEP-a je ocjenilo da postupanje Roberta Vuka nije bilo etično. Sukladno nalazu, Vuk je zatražio prekid radnog odnosa u HEP Toplinarstvu
Vidi originalni članak

Povjerenstvo koje je imenovala uprava HEP-a ocijenilo je da postupanje Roberta Vuka nije bilo etično. Sukladno nalazu, Vuk je zatražio prekid radnog odnosa u HEP Toplinarstvu, a to je Hrvatska elektroprivreda i prihvatila.

-  S društvom s kojim je g. Robert Vuk povezan po upravljačkoj ili vlasničkoj funkciji, HEP –Toplinarstvo nije sklopilo ni jedan ugovor, bilo kao s izvoditeljem, podizvoditeljem ili članom grupe izvoditelja. Ipak, povjerenstvo je utvrdilo prekršene odredbe iz članka 101. Zakona o radu te mogućnost postojanja sukoba interesa kao i povrede Etičkog kodeksa Hrvatske elektroprivrede.  Sukladno nalazu, g. Robert Vuk i poslodavac raskinuli su ugovor o radu sa danom 26. rujna 2016. - odgovorili su nam iz Međusektorskog povjerenstva HEP-a.

Epilog je to prošlotjednog otkrića 24sata o potencijalnom sukobu interesa pomoćnika direktora HEP Toplinarstva. Robert Vuk s bratom Ivanom ima tvrtku Element energetika, a istodobno je bio pomoćnik u državnoj tvrtki koja je promovirala ugradnju razdjelnika u sve zgrade priključene na njihov sustav grijanja.

Kad smo prošli tjedan razgovarali s Vukom, on je isticao da nije u sukobu interesa jer njegova tvrtka nije nikada radila s HEP Toplinarstvom.

Ministarstvo gospodarstva je poslalo priopćenje. I oni navode da Element energetika nije poslovala s HEP Toplinarstvom, ali i da je Vuk prekršio Zakon o radu.

- Temeljem navedenog, Robertu Vuku sporazumno je prekinut radni odnos - priopćili su nam iz ministarstva.

Element Energetika je inače lani, kad je isticao rok za ugradnju spornih razdjelnika za višestambene zgrade, ostvarila povećanje prihoda od deset puta. Naspram pola milijuna u 2014. godini, skočili su na pet milijuna kuna. Upravo lani je pomoćnik direktora ušao kao suvlasnik u tvrtku. Vuk nam je rekao da u prihodima tek 40 posto prihoda čini ugradnja razdjelnika, a ostatak su ostvarili na tržištu.

Nakon objave priče dobili smo i dodatnu dokumentaciju koja baca sumnju na povezanost poslova obitelji Vuk s HEP-om. Robert Vuk je sudjelovao na mnogo tribina u kojima je promovirao razdjelnike, a i njegov brat je javno istupao promovirajući njihovu ugradnju.

Osim toga, iako je povjerenstvo HEP-a utvrdilo da nije bilo poslova njegove tvrtke i HEP Toplinarstva, njihova tvrtka ima zato veze s drugim tvrtkama iz HEP grupe. Primjerice, među referencama im stoji da su za HEP Esco, tvrtku kćer HEP-a, isporučili opremu i pustili u rad sustav za daljinski nadzor toplinske energije. Nadalje, imamo i natječaj u kojemu se Vukova tvrtka proljetos natjecala za čišćenje mjerača u HEP Toplinarstvu. Konačno, vlasnik tvrtke Isoplus, koja je dobila posao vrijedan gotovo 290 tisuća kuna od HEP Toplinarstva u svibnju, preuzeo je ranije drugu tvrtku od Vukova brata Ivana.

 

    

Povjerenstvo puno ugrađivača

Dosad u Ministarstvu gospodarstva nisu htjeli otkriti tko je činio povjerenstvo koje odlučuje o sudbini razdjelnika. U popisu koji smo mi dobili, navedno je niz imena vlasnika ili direktora tvrtki koje se bave ugradnjom i prodajom razdjelnika. Također, iz ministarstva i drugih institucija su isti ljudi koji su donijeli zakon koji propisuje ugradnju razdjelnika. Potrošači su značajno marginalizirani.     

Idi na 24sata

Komentari 60

  • I AM Nenormalan 30.09.2016.

    7 let sam ratoval s tim čovjekom i nemrem reči ni da mi je drago a niti da mi je žao jer frajer je glup ili se pravi glup.

  • Poison Ivy † 28.09.2016.

    Koga boli bubreg za njegov otkaz - pitanje je hoće li vratiti nezakonto stečenu lovu?! Cvitan, nje ti Zoka više šef, misliš li ti konačno nešto raditi?

  • dkmjnn 28.09.2016.

    A kaznena prijava?

Komentiraj...
Vidi sve komentare