To je to što me zanima!

Nema šefova, danas nam državu vodi Vladimir Šeks

Državni vrh je na službenim putovanjima izvan države. Dok ih 'nema doma', potpredsjednik Sabora i Kosoričin zamjenik Milinović imaju vlast
Vidi originalni članak

Praksa u svijetu je da vodeći ljudi države istodobno ne napuštaju zemlju. Primjerice, američki predsjednik i potpredsjednik ne smiju istodobno na službena putovanja.
- O tome ne postoje pisani propisi nego je riječ o običajnom pravu - rekao je analitičar Branko Caratan. I u Hrvatskoj se uglavnom vodi računa da predsjednik Sabora, Vlade i države ne napuštaju zemlju istodobno.
- Postoje i rokovi unutar kojih se moraju vratiti, tako da je sve koordinirano - kaže potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič. No u srijedu situacija nije sasvim koordinirana jer je predsjednik Sabora Luka Bebić u Japanu, premijerka Kosor putuje u Bugarsku, a predsjednik Ivo Josipović ide u BiH. Time je, barem na jedan dan, prvi čovjek u državi, prema hijerarhiji, postao potpredsjednik Sabora Šeks. Kosoricu mijenja potpredsjednik Vlade Darko Milinović. Pogibija poljskog predsjednika Kaczynskog neke je analitičare natjerala na razmišljanje što bi se dogodilo sa zemljom u slučaju da sva tri nositelja vlasti dožive sličnu sudbinu. - U Hrvatskoj, kao i u ostalim demokratskim sustavima, osiguran je kontinuitet vlasti ako su odsutni obnašatelji dužnosti. Državni poslovi odvijaju se normalno, ali nasljednici ne mogu koristiti sve ovlasti iz djelokruga onoga koga zamjenjuje - rekao je Vlatko Cvrtila, premijerkin savjetnik za sigurnost. Mate Laušić, umirovljeni general, smatra da bi prema tom pitanju trebalo biti više koordinacije između poluga vlasti jer svaki tren može izbiti neka izvanredna situacija. U praksi je svjedočio da su se u istom prijevoznom sredstvu našle dvije pa i tri instance vlasti. Praksa u pojedinim korporacijama je zabrana putovanja jednim prometalom naročito važnim menadžerima.



SVE OVLASTI PRIVREMENOG PREDSJEDNIKA DRŽAVE
1. Ne može li obnašati vlast, ovlast predsjednika države uzima predsjednik ili potpredsjednik Sabora
2. Na izvanrednoj sjednici Sabora bira se novi čelnik parlamenta
3. Privremeni predsjednik države prema Ustavu u roku od 60 dana mora raspisati predsjedničke izbore
4. Nije li premijer u mogućnosti obnašati vlast, predsjednik države imenuje novog mandatara ili raspisuje izbore

KOSOR DESTINACIJE OBILAZI VLADINIM AVIONOM
Premijerka je u utorak posjetila Finsku, a u srijedu je u službenom posjetu Bugarskoj. Destinacije obilazi vladinim avionom.
 
JOSIPOVIĆ BIH OBILAZI AUTOMOBILOM
Nakon Sarajeva ide u Ahmiće, mjesto zločina nad Bošnjacima gdje će odati počast žrtvama, a onda otvoriti manifestaciju Mostarsko proljeće.

BEBIĆ U JAPAN OTPUTOVAO REDOVITOM LINIJOM
Redovitom avionskom linijom Bebić je u nedjelju s delegacijom Sabora odletio u Tokyo. S Dalekog istoka vratit će se krajem tjedna.  

Idi na 24sata

Komentari 27

  • mayhem26 13.04.2010.

    Pa ionako nam on vodi državu,šta vi mislite da je Kosorka kadra toliko krasti državu?On joj je mentor.........

  • hrvatović 13.04.2010.

    hm..... teško pitanje, ali nama se ne može desiti poljska sudbina, a pogotovo ne u trostrukoj varijanti...... moderna su vremena, pa ni bog više nije svemoguć kao nekada... a naša zemlja bi možda krenula na put oporavka tek da se u isti avion smjesti kompletna vlada, sabor, oporba te čelnici političkih stranaka i sindikata......

  • user_46568 13.04.2010.

    U srijedu je praznik alkohola,idemo se svi napiti!

Komentiraj...
Vidi sve komentare