To je to što me zanima!

Nema svinjske gripe: Krivi nalaz poslali su iz Londona

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović je javio kako su iz Londona poslali krive nalaze te da hrvatski pacijent nema virus svinjske gripe...
Vidi originalni članak

Ministar zdravstva Darko Milinovićj objavio je nešto prije 19 sati kako su iz Londona poslali krive nalaze i da hrvatski pacijent ipak nema svinjsku gripu. Ta vijest došla je četiri i pol sata nakon što je objavio da je potvrđeno kako je prvi Hrvat zaražen svinjskom gripom. Ministar je objasnio da je do pogreške došlo jer se uzorak Hrvata pomiješao s uzorkom koji je bio pozitivan na virus H1N1.
- Javili su mi se iz Londona i rekli da su pogrešno interpretirali nalaz. Zatražio sam ispriku - rekao je Milinović. Dodao je da su hrvatski stručnjaci u dva navrata zaključili da je nalaz negativan, ali su ga ipak poslali u londonski laboratorij na dodatno testiranje. Nakon što su javili da je nalaz pozitivan, hrvatski stručnjaci bili su sumnjičavi.
- Upravo su naši stručnjaci zaslužni što se otkrila pogreška jer su zvali britanske kolege, koji su na kraju uvidjeli pogrešku - rekao je ministar. Objasnio je i kako Stožer za svinjsku gripu zna za svaku sumnju čim se pacijent javi liječniku. Milinović, koji je na čelu stožera, znao je i za ovaj slučaj od početka. Ipak, javnost nije htio obavijestiti. Osim ovog, bilo je još 30-ak sumnjivih slučajeva, a ministar objašnjava da je šutio jer nije htio stvarati paniku dok nalazi ne budu potvrđeni. Ipak, podsjetimo, i prije je bilo sumnjivih slučajeva (djevojka iz Osijeka i Goran Milić), o kojima je Milinović odmah progovorio.

NE MOGU IH KAZNITI JER SU PREŠUTJELI
Čovjek za kojeg se sumnjalo da je prvi u Hrvatskoj obolio od svinjske gripe navodno se prije sedam dana vratio iz Turske ili Egipta. Zbog simptoma gripe javio se liječniku, koji je posumnjao na svinjsku gripu. Uzorci su pregledani u Zagrebu, gdje su nalazi bili negativni. Ipak, uzorak je poslan i na kontrolu u London. Dok se čekao odgovor, pacijent je bio u kućnoj karanteni, liječio se bez lijekova, čajem i kupkama. U ponedjeljak je, s obzirom na inkubaciju, bio zadnji dan kad su se kod ljudi s kojima je bio u dodiru mogli pojaviti simptomi. Nikog nije zarazio. Pacijent je u međuvremenu ozdravio i vratio se na posao. Ipak, nakon što se slučaj razriješio, ostaje pitanje zašto je ministar tajio da u Hrvatskoj živi čovjek za kojeg se sumnja da nosi zarazu opasne bolesti.
- Ako je informacija zatajena, možda nije u redu, ali ako nema posljedica prikrivanja, nema ni kaznenog djela. Ako bi netko obolio zbog prikrivanja gripe, onda bi to bilo kazneno djelo - objasnio je zagrebački odvjetnik Veljko Miljević.  Ministarstvo zdravstva rezultate analize čekalo je nekoliko dana. Za usporedbu, Austrija je samo dva dana nakon pojave simptoma gripe kod jednog muškarca imala potvrdu bolesti. Istog su dana obavijestili javnost.
- Nismo se čuli zadnjih sat-dva, ali pretpostavljam da premijer zna za slučaj svinjske gripe u Hrvatskoj jer ga ministar zdravstva inače redovito obavještava o novostima - rekao je glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun.

TAMIFLU POMAŽE KOD BOLESTI
Za svinjsku gripu još nema prevencije, tj. do kraja razvijenog cjepiva, no pacijent može ozdraviti i bez lijekova. Ipak, može se koristiti i Tamiflu koji je dostupan u svim ljekarnama. On znatno ublažava simptome koje sa sobom nosi gripa, a bitno ga je uzeti unutar 48 sati od pojave prvih simptoma. Kao i kod klasične gripe, pomažu vitamini i čajevi.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • ivan74 16.06.2009.

    Trebali bi smo se vise bojati Sanader-ove gripe nego svinjske!

  • MpH 16.06.2009.

    Ministar i pol... laže, skriva, obmanjuje, uzima, nameće i onda ima hrabrosti tražiti da ga se poštuje? Sprdat će se on s nama još duuuuugo...

  • blackwolf 16.06.2009.

    hm, stvarno jadno, ali sad bar možemo vidjeti zašto se nonstop smije,nema ništ u glavi pa nema ni briga

Komentiraj...
Vidi sve komentare