To je to što me zanima!

Nepažnja pri roštiljanju može izazvati velike posljedice

Nakon paljenja vatre potrebno je pregledati sve i eventualne ostatke ugasiti. Isto je i s paljenjem smeća.
Vidi originalni članak

U ljetnim mjesecima, kad se odmaramo i opuštamo na nekoj nama predivnoj lokaciji, trebamo je takvu i ostaviti.

Roštiljanje je svima drago, no, nažalost, postoje ljudi koji ne obraćaju pozornost na to što ostavljaju iza sebe. Na mjestima na kojima je dopušten roštilj stoji cijela paleta upozorenja od požara. Poštujte ih i budite dodatno oprezni.

Ugasite vatru, prolijte vodu po žaru koji je ostao i ne ostavljajte potencijalnu opasnost iza sebe. To je jedan od najčešćih razloga zbog kojeg nastaju požari. Stoga budimo svi zajedno pažljiviji i nemojmo dopustiti da zbog nebrige strada priroda ili, ne daj bože, ljudski život.

Također, u ljetnim mjesecima stanovnici pale korov, smeće i suhu travu, no i mnogi od tih požara se vrlo brzo prošire. Ako palite nešto od toga, ostanite dovoljno dugo kako biste provjerili da se požar neće dalje proširiti. Ako vidite da se požar sve brže širi, hitno nazovite vatrogasce. Svake godine vatrogasci i policija izdaju razna upozorenja. Među ostalima su i upozorenja ljudima koji pale korov da budu na posebnom oprezu.

Iz policije su objasnili da čovjek postaje nemoćan u gašenju požara. Olako shvaćanje spaljivanja korova, trave i biljnog otpada ugrožava i susjedne vrijedne poljoprivredne i šumske površine, kao i gospodarske objekte, a ponekad otežava i odvijanje cestovnog prometa.

Osim toga, zabranjeno je spaljivanje korova i trave te paljenje vatre na otvorenom prostoru, pogotovo u vrijeme velike opasnosti od požara, odnosno za vjetrovita vremena, noću te u blizini šuma i objekata podložnih zapaljenju. Također, paliti smiju samo punoljetni, a policija upozorava da mjesto spaljivanja mora biti pomno odabrano, tj. izolirano od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture, šume i objekti podložni zapaljenju. Nakon spaljivanja svi su dužni pregledati mjesto i eventualne ostatke vatre odmah ugasiti.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare