To je to što me zanima!

Nepoznati detalji iz života američkih predsjednika 1.

Svaki od 43 američka predsjednika ostavio je trag u povijesti; bilo političkim potezima, bilo što je za kućnog ljubimca imao krokodila. Pročitajte više...
Vidi originalni članak
1. George Washington nije imao formalnu naobrazbu, jedini izabran jednoglasno sa svih 69 elektorskih glasova. Imao je samo jedan zub na svojoj inaguraciji, ostali su mu poispadali. Tijekom svog mandata nosio je životinjske i ljudske zube.
2. John Adams umro je sa 90 godina, uz Jeffersona jedini je predsjednik koji je potpisao Deklaraciju nezavisnosti, a obojica su umrli na njenu 50. godišnjijcu.
3. Thomas Jefferson prvi je predsjednik koji se rukovao sa svojim gostima. Dotad su se gosti samo klanjali. Imao je privatnu knjižnicu sa 6000 knjiga.
4. James Madison prvi predsjednik koji je prije bio kongresman i prvi koji je nosio hlače. Najniži je predsjednik u povijesti.
5. James Monroe udao je kćer u Bijeloj kući što nije bio običaj.
6. John Quincy Adams prvi je sin predsjednika koji je postao predsjednik. Otac mu je bio George Washington. Za kućnog ljubimca imao je krokodila kojeg je držao u sobi Bijele kuće.
7. Andrew Jackson 2000 svojih pristaša iz kampanje zaposlio u državnim službama. Sudjelovao u dva rata. Prvi se vozio vlakom. Ranjen je u dvoboju s 39 godina. Metak mu se zaustavio kod srca te ga je nosio u tijelu sve do smrti
8. Martin Van Buren prvi je predsjednik rođen u SAD-u. Kod kuće je sa suprugom razgovarao na nizozemskom. Nakon 4 godine triput se još neuspješno kandidirao za predsjednika.
9. William Henry Harrison držao je najduži inauguracijski govor, trajao je sat i 45 minuta. Bio je predsjednik samo 30 dana jer je umro od upale pluća.
10. John Tyler bio je prastric Harrya Trumana, također predsjednika. Prvi je zamjenik predsjednika koji je zamijenio svog šefa zbog bolesti. Imao je 15-ero djece, 8 sa prvom, a 7 sa drugom suprugom.
11. James Knox Polk, je sa 17 godina preživio operaciju žući.
12. Zachary Taylor bio je vojnik 40 godina. Nije bio član niti jedne stranke u životu. Predsjednik je postao sa 62 godine. Konja iz vojnih dana poveo je sa sobom u Bijelu kuću, nazvao ga je Bjelko. Spavao je na travi ispred Bijele kuće.
13. Millard Fillmore osnovao je knjižnicu u Bijeloj kući. Donio je prvu Bibliju u Bijelu kuću. Također ugradio je u prvu kadu i kuhinju u Bijeloj kući.
14. Franklin Pierce nije čitao svoj inauguracijski govor već ga je govorio iz sjećanja. U Bijelu kuću uveo je centralno grijanje.
15. James Buchanan jedini je američki predsjednik koji se nije nikada ženio. Prva dama bila je njegova nećakinja Harriet Lane. Na jedno oko je bio dalekovidan, a na drugo kratkovidan
16. Abraham Lincoln bio je najviši među američkim predsjednicima. Prvi je predsjednik koji je umro od atentata. Patentirao je dizalo za brodove, prvi je nosio bradu.
17. Andrew Johnson nikad nije pohađao nikakvu školu, a buduća supruga ga je kada je napunio 17 godina naučila pisati.
18. Ulysses Simpson Grant pozat je po tome što je pušio 20 cigareta dnevno. Umro je do tumora.
19. Rutherford Birchard Hayes dobar dojam na javnost je ostavilo to što je bio pod utjecajem supruge, bio trezvenjak i što se kod njega alkohol nije točio u Bijeloj kući.
20. James Abram Garfield mogao je jednom rukom pisati na grčkom jeziku, a drugom na latinskom jeziku.

>>> DRUGI DIO...
Idi na 24sata

Komentari 2

  • MajaOS 06.11.2008.

    šta ti pričaš, pa ovaj george bush (mlađi) je sin georga busha starijeg (41. predsjednika)

  • gljivaludara 05.11.2008.

    John Quincy Adams jedini je sin predsjednika koji je postao predsjednik, a sina je nazvao George Washington. Za kućnog ljubimca imao je krokodila kojeg je držao u sobi Bijele kuće. A ja mislila da se isto dogodilo i sa ovim sadasnjim predsjednikom G.W. Bush

Komentiraj...
Vidi sve komentare