To je to što me zanima!

Nepoznati detalji iz života američkih predsjednika 2.

Svaki od 43 američka predsjednika ostavio je trag u povijesti; bilo političkim potezima, bilo što je za kućnog ljubimca imao krokodila. Pročitajte više...
Vidi originalni članak
21. Chester Alan Arthur - Volio se lijepo odijevati. Imao je preko 80 hlača u ormaru i mijenjao ih nekoliko puta dnevno. Prije smrti spalio je sve svoje dokumente.
22. Grover Cleveland - Jedini je predsjednik koji je služio dva ne-uzastopna mandata kao i predsjednik koji se vjenčao u Bijeloj kući. Njegova supruga Frances je s 21 godinu bila najmlađa prva dama u povijesti Amerike.
23. Benjamin Harrison - Nakon smrti prve supruge oženio se za svoju tajnicu. Ostao je zapamćen kao prvi i zasad jedini predsjednik čiji je djed bio u Bijeloj kući. Za njegovog mandata u Bijelu kuću je instalirana struja. Prvi je predsjednik čiji je glas zabilježen na fonografu. Njegova zadnja kćer Elizabeth bila je mlađa nego njegovo četvero unučadi.
24. Grover Cleveland - isti kao dva mandata prije
25. William McKinley - Po njemu je nazvan najviši vrh Sjeverne Amerike, Mount McKinley na Aljasci. Rukovao se 2.500 puta na sat te je u tome postao predsjednik rekorder.
26. Theodore Roosevelt - Kao mladić se bavio boksom. Godine 1884. doživio je težak udarac kada su mu na isti dan umrli majka i prva supruga. Treći je planinar koji se popeo na vrh Mont Blanca. Također je po prvi put omogućio zapošljavanje ženama i Židovima. Čitao je jako brzo, a nadimak mu je bio Teddy bear (medvjedić).
27. William Howard Taft - Jedan je od glavnih zagovornika mirnog rješavanja međunarodnih sporova te stvaranja organizacije koja će kasnije postati poznata kao Liga naroda. Posjedovao je posljednju predsjedničku kravu i prvi je predsjednik koji se vozio u autu Bijele kuće
28. Woodrow Wilson - Potaknuo stvaranje Lige naroda. Njegova druga supruga bila je potomkinja Pocahontas. Bio je veliki ljubitelj golfa, a kad ga je igrao na snijegu koristio je crne loptice. Jedini je predsjednik pokopan u Washingtonu.
29. Warren Gamaliel Harding - Bio je novinski izdavač. Brak nije shvaćao previše ozbiljno te je imao nekoliko izvanbračnih veza. Godine 1917. trebala se donijeti odluka o ulasku SAD-a u prvi svjetski rat. Tome se oštro protivila Carrie Fulton Phillips, supruga Hardingovog bliskog prijatelja i Hardingova dugogodišnja ljubavnica. Nastojeći ga nagovoriti da glasa protiv ulaska u rat, Hardingu je zaprijetila objavljivanjem kompromitirajućih ljubavnih pisama. Harding je ipak glasao za rat, ali Phillips nije objavila pisma.
30. Calvin Coolidge - Supruga Grace Anna Goodhue imala je važnu ulogu u njegovoj političkoj karijeri. Formalno je dao američko državljanstvo Indijancima u tadašnjim rezervatima godine 1924. Bio je prvi predsjednik koji je novac davao u dobrotvorne svrhe te je zbog toga dobio čak 84 odličja.
31. Herbert Clark Hoover - Za vrijeme njegovog mandata izbila je Velika ekonomska kriza. Jedini je predsjednik koji je ikada napisao biografiju drugog predsjednika (Wilsona).
32. Franklin Delano Roosevelt - Godine 1921. je obolio od dječje paralize, bolesti zbog koje nije mogao hodati te je bio u kolicima. Njegova ljubavna veza sa tajnicom Lucy Mercer ostala je tajnom do kraja njegovog života.
33. Harry S Truman - Harryevi djedovi, Anderson Shipp Truman i Solomon Young nisu se mogli složiti oko njegova srednjeg imena, pa su mu dali srednji inicijal S, koji je označavao ili Shipp ili Solomon, ovisno s čije strane obitelji je član pitao. On je bio jedini predsjednik koji je služio nakon 1870., a da nije imao diplomu sa koledža.

>>> TREĆI DIO...
Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare