To je to što me zanima!

Nervozni Karadžić od suda je zatražio novu optužnicu

Radovan Karadžić se ne želi izjasniti o krivnji dok ne dobije novu verziju optužnice koja je u izradi. Sljedeća rasprava je zakazana za 29. kolovoza
Vidi originalni članak

Iako hladnog i bezosjećajnog lica, Radovan Karadžić na Haaškom sudu bio je vrlo nervozan i očito šokiran. Lice mu je bilo zgrčeno, a u jednom trenutku oči su mu bile pune suza. Glas mu je dublji nego prije 13 godina, a oholo držanje, po kojem je bio poznat, manje je izraženo. Rečenice su mu bile izrazito šture i kratke.
Karadžić nije rekao da ne priznaje sud, ali je dodao da će se od njega braniti kao od elementarne nepogode. Sudac Alphons Orie pročitao mu je skraćenu verziju optužnice, u kojoj ga je obavijestio da ga se tereti jer je naredio ili znao za masovne zločine bosanskih Srba pod njegovim zapovjedništom, a nije ništa učinio da ih spriječi ili da počinitelje kazni. Radovan Karadžić rekao je da ima “nevidljivog” pravnog savjetnika, ali se želi braniti sam, i to tijekom cijelog postupka. Nije se htio izjasniti o novom tekstu optužnice dok je u miru ne pročita. Karadžić je rekao da se bar dva puta htio predati, 1996. i 1998. godine, ali se, tvrdi, plašio jer je s Holbrookeom i vladom SAD imao dogovor da će biti pošteđen kaznenog progona ako se posve povuče iz javnog života. Dodaje da su ga zato cijelo vrijeme lovili da ga likvidiraju, a ne predaju u Haag. On tvrdi da je američka Vlada pokušala povući optužnicu u Haagu, ali je predsjednik suda zaprijetio ostavkom pa je ona ostala na snazi. Više je puta naglasio da strepi za život, a bojazni je potkrijepio izjavama Holbrooka, koji žali što nema smrtne kazne za Karadžića. Dodao je, možda baš zato, da je savršeno zdrav. Karadžić se jedanput nasmijao, i to kad ga je sudac pitao treba li nekoga obavijestiti da je on u Haagu:
- Vjerujem da to znaju svi...
Sudac Orie novo je ročište zakazao za 29. kolovoza. Sudac Alphons Orie priznao je da mu nije poznato kako tužilaštvo sprema novi tekst optužnice protiv Karadžića.

U HAAG PONIO VITAMINE I DOSTOJEVSKOG
U obrani će sudjelovati dva tima, tvrdi Karadžićev odvjetnik Svetozar Vujačić. U pravnom će s njim biti i Goran Petronijević, a u timu za dokumentaciju i činjenice bit će Kosta Čavoški, Smilja Avramov i Milivoje Ivanišević. Karadžićevi odvjetnici očekuju, piše Danas, da im u pripremi obrane veliku pomoć pruži pravni tim Slobodana Miloševića jer je, svojevremeno, Karadžić njemu slao obimnu dokumentaciju. Pomoć u obrani besplatno nude i odvjetnici iz Grčke, koji su najavili da će u ponedjeljak krenuti u Haag. Karadžićevi odvjetnici tvrde kako su mu prilikom uhićenja uzeli laptop s dokumentacijom koju mu još nisu vratili. Njihov klijent je, navodno, prije izručenja beogradskom tužitelju rekao kako je Richard Hoolbroke izigrao dogovor prema kojem ga neće izručiti Haagu ako se povuče iz javnog života.
U Haag je ponio vitamine, Shakespearea, Dostojevskog, te knjige Mome Kapora i Rajka Petrova Noga, koji ga je i posjetio u beogradskom pritvoru i pročitao mu svoje pjesme o njemu. U pritvoru će boraviti u komfornoj ćeliji od 15 četvornih metara.

HOLBROOKE DEMANTIRAO DOGOVORE S KARADŽIĆEM
Bivši pomoćnik američkog državnog tajnika Richard Holbrooke demantirao je u razgovoru za CNN da je imao dogovor s Karadžićem po kojem bi za povlačenje iz političkog života Karadžić ishodio povlačenje haške optužnice.
- Morao se odmah povući s dvije funkcije, one predsjednika srpskog dijela BiH i one predsjednika stranke. I to je učinio. Međutim, kad je nestao, on je objavio... da sam s njim postigao dogovor (po kojem) ga nećemo goniti ako nestane. To je potpuna laž - rekao je Hoolbrooke. Karadžić je rekao pred ICTY-jem da se 1996. dogovorio s Holbrookeom da se povuku haške optužnice ako se on povuče iz javnog života i neometa provedbu Daytona.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • sprinterica 01.08.2008.

    BEOGRAD - Radovan Karadžić poslao je juče poruku preko svog bratanca Dragana svim prijateljima iz “prethodnog života”. - Svoje nove prijatelje i poznanike koji su me poznavali kao doktora Dragana Dabića molim za oproštaj i poručujem im da veruju sebi, a ne propagandi, jer sam onakav kakvim me znate. Analize moje ličnosti koje su kroz komentare u medijima radile moje kolege koje me ne poznaju sve su same projekcije, koje me zabavljaju, ali ja im opraštam - poručio je Karadžić pred polazak u Hag. Dragan Karadžić otkriva za Kurir da ga je stric dan pred izručenje zamolio da u javnost prenese ovu poruku prijateljima i poznanicima, ali i kolegama psiholozima i psihoanalitičarima koji ga kritikuju u medijima. - Radovan je dosegao nivo hrišćanske etike koji je nama običnim ljudima tako teško da razumemo i dostignemo. Kao što vidite, on u praksi sprovodi Hristove reči: “Volite neprijatelje svoje, blagosiljajte one koji vas kunu” - kaže Dragan Karadžić. - POVRATIT ĆU

  • balun 01.08.2008.

    Ovaj čovjek sa bradom nije R.K. To je neki glumac koji je trebao osigurati alibi srbima zašto R:K. nije prije isporučen Hagu, kao, tko bi ga ovakvog prepoznao?! Idem mu sad izmjeriti proporcije i razmak zjenica.

  • user_27189 01.08.2008.

    Sad kažu Srbi: \"Heroj a ne zločinac\"! Zvuči li nam to poznato?

Komentiraj...
Vidi sve komentare