To je to što me zanima!

Neuobičajena danska koalicija: Premijerka za ključne ministre imenovala desničarske rivale

Osam od dvadeset i troje ministara u novoj vladi su žene
Vidi originalni članak

Danska socijaldemokratska premijerka Mette Frederiksen imenovala je u četvrtak desno orijentirane političke suparnike za ključne ministre u svojoj novoj, reformski orijentiranoj višestranačkoj vladi.

NA MARKOVOM TRGU Incident na prosvjedu: Čovjek u kolicima pokušao probiti ogradu, policija ga zaustavila

Čelnik oporbe Jakob Ellemann-Jensen iz Liberalne stranke imenovan je potpredsjednikom vlade i ministrom obrane, dok je bivši premijer i čelnik novoosnovane Stranke umjerenih Lars Lokke Rasmussen imenovan ministrom vanjskih poslova.

Frederiksen, čija je Socijaldemokratska stranka osvojila više od četvrtine glasova na općim izborima 1. studenog i postala najveća u parlamentu, u utorak je pristala formirati neuobičajenu koaliciju.

O AKTUALNIM TEMAMA Plenković o Schengenu: Dolazak na Jadran biti će lakši. U petak nam stiže novih 700 mil. eura

Koalicija je dogovorena nakon što su Liberalna stranka i Stranka umjerenih napravili ključni ustupak odustajanjem od poziva na neovisnu istragu uloge Frederiksen u slučaju uništavanja nerčeva u zemlji tijekom pandemije covida 19.

Time je okončana politička saga vezana uz skandal u prvom mandatu Frederiksen, zbog koje je ministar poljoprivrede podnio ostavku, dok se premijerka suočila s oštrim kritikama zbog "teškog obmanjivanja" javnosti.

Nicolai Wammen iz Socijaldemokratske stranke zadržao je položaj ministra financija u novoj vladi.

'KRŠE SE SPORAZUMI' Srpska premijerka spominje rat zbog Kosova: 'Sve što Kurti radi je opasnost, ne samo za Srbe'

Nova vlada također je imenovala bivšeg šefa lobističke organizacije danskih energetskih kompanija Larsa Aagarda, koji nije izabran za zastupnika u danskom parlamentu, ministrom klime i energije.

Njegov prethodnik na tom položaju Dan Jorgensen bit će na čelu novog ministarstva za razvojnu suradnju i globalnu klimatsku politiku.

Osam od dvadeset i troje ministara u novoj vladi su žene.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare