To je to što me zanima!

Nevidljivi ratni brod Triglav od 50 mil. dolara brani Sloveniju

TAJNO ORUŽJE: Slovenci pokazali ratni brod i odmah ga "sakrili" na stočni terminal. Ratni brod Triglav ima protubrodski i protuzračni sustav te rakete
Vidi originalni članak

Slovenska ratna mornarica od nedjelje osim Ankarana ima i drugi suvremeni ratni brod, topovnjaču Triglav. Svečanoj primopredaji u nedjelju poslijepodne u koparskoj luci nazočio je cijeli slovenski vojni vrh na čelu s ministricom Ljubicom Jelušić te predstavnici ruske vojske. Slovenija je Triglav kupila u Rusiji za 50 milijuna dolara iskoristivši tako slovenski dio klirinškog duga bivšeg SSSR-a prema bivšoj SFRJ. Triglav ima protubrodski i protuzračni sustav te rakete. Njemački motori pri punoj brzini od 30 čvorova "gutaju" 2000 litara dizela. Triglav ima 24 člana posade koji su tri mjeseca bili na obuci u Rusiji. Dug je 50 metara, širok gotovo 10, a gaz mu je 2,2 metra. Hrvatska topovnjača Kralj Petar Krešimir IV duga je 53,6, široka 8,5 metara, gaz joj je 2,3 metra. Plovi brzinom od 36 čvorova.

Luka Juri, zastupnik stranke socijaldemokrata premijera Boruta Pahora, tvrdi da takav brod Sloveniji ne treba. Oglasio je njegovu "prodaju" na e-Bayu za dolar. Oglas su povukli za dva sata, a do tada je najveća ponuda bila 60.000 dolara.

- Taj brod treba prodati i novac iskoristiti za nešto korisnije. Samo održavanje će stajati tri milijuna eura na godinu - upozorava slovenski socijaldemokrat Juri.

Novi ratni brod Triglav su u nedjelju razgledali mnogi Slovenci, a ostali ga mogu vidjeti u siječnju kad će organizirati i dane otvorenih vrata. Brod još nema stalni vez u koparskoj luci pa su ga u ponedjeljak "sakrili" od javnosti i privremeno vezali na stočnom terminalu. 

Idi na 24sata

Komentari 53

  • JunFan 23.11.2010.

    "Nevidljivi ratni brod Triglav od 50 mil. dolara brani Sloveniju" - kak' nevidljiv kad ga ja vidim?

  • Green Hills 23.11.2010.

    Otvoreno pismo predsjedniku Slovenije Poštovani, Nakon kupnje ratnog broda molimo Vas Ekselencijo da prihvatite bezuvjetnu predaju Hrvatske. Ivo Josipović

  • Twirl 23.11.2010.

    Bolje bi bilo da su kupili trajekt i tako povećali broj parkirnih mjesta u Sloveniji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare