To je to što me zanima!

Ni Jaca ni Jadre: Nadimak izazvao rat kod lingvista

Nadimak ljuti premijerku, a jezikoslovci su se oko Jace podijelili u tri škole. Oni koji misle da on ne vrijeđa kažu da je Jaca uobičajen za imena na Ja
Vidi originalni članak

Premijerka je ogorčena nadimkom Jaca, koji se već nekoliko dana nalazi u fokusu mnogih društvenih rasprava. Neki dijelovi hrvatskog društva smatraju da je nadimak korektan. Drugi argumentiraju da nije. Među njima su i žene iz dubrovačkog HDZ-a, koje su predložile nadimak Jadre.
Hrvatski jezikoslovci, uvijek nesložni, podijelili su se u tri škole mišljenja. Jedni misle da je nadimak korektan. Drugi misle da nije. Treći kažu da je sve relativno. Uvredljivost prema njima ovisi o procjeni. Ankica Čilaš Šimpraga iz Instituta za hrvatski jezik kaže da je nadimak Jaca uvriježen u Hrvatskoj, ali je uvriježeniji u Srbiji. Možda je to razlog ljutnje.
- Nadimak Jadre je tipičniji za Dubrovnik - kaže ona. Čilaš Šimpraga dodaje da se Kosor ima pravo uvrijediti na svaku izvedenicu koja nije njezino službeno ime. Slično misli Anđela Frančić, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
- Jaca je uobičajeni nadimak za različita imena koja počinju na Ja, kao Jasenka, Jasmina i sl. Pokraćeni oblik je uvriježen. Svako kraćenje dovodi do neke promjene značenja. Ono može biti pogrdno ili prijateljsko, ali tumačenje je uvijek subjektivno. U službenoj komunikaciji trebalo bi uvijek koristiti službeni oblik imena - kaže Anđela Frančić.
Jezični stručnjaci kažu da se Jadranka od milja može zvati Jadrankica, Jadrančica ili Jadrica. - Ni Jaca nije nepravilno - presudio je Josip Silić.
- Nadimci mogu biti uvredljivi ili dani od milja, ali svi imaju svoje mjesto pod suncem - misli Tomislav Sabljak, autor “Rječnika hrvatskog žargona”.

UVREDLJIVO JE ZA NJU
Dio lingvista vjeruje kako je nadimak Jaca srodniji duhu srpskog nego hrvatskog jezika pa ga premijerka doživljava kao napad.
- To je možda razlog premijerkine ljutnje - kaže Ankica Čilaš Šimpraga.

MA NIJE TO UVREDLJIVO
Sjećam se prijateljice iz škole, Jasenke, koju su zvali Jaca, kaže Anđela Frančić. Dodaje da se ime Jadranka može dovesti u vezu s imenima Hijacinta, Hadriana, Ana, Janja, Jasmina i sl., sve vezano uz Jadran.

NEUTRALNO JE NAJBOLJE
Otvoreno je pitanje proizlazi li nadimak Jaca iz hrvatske jezične tradicije, kaže Marko Alerić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Prema njemu, uvredljivost nadimka podliježe subjektivnoj procjeni.

JADRANKA - ŽENA IZ PRIOBALJA
Dada, Dade, Dadi, Dadica, Jadra, Jadre, Jadrica..., nadimci su koje u “Rječniku osobnih imena” navodi Mate Šimundić. Ime je među 100 najpopularnijih, a u RH ih je 10.000.

Idi na 24sata

Komentari 51

  • Aganipidama 12.05.2010.

    Ajme čime se hrvati bave ..

  • JerkoKC 12.05.2010.

    Ma zlo ostaje zlo,pa kako se ono zvalo.

  • Webeto 12.05.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

Komentiraj...
Vidi sve komentare