To je to što me zanima!

Niče joj kao "ludo": Blitva od 160 centimetara iz Labina

Ne prestaje rasti: Anđa Žufić (78) u vrtu kraj Labina zasadila je povrće koje je od nje niže 10 centimetara. Uzet će sjeme i zasaditi blitvu za drugu godinu
Vidi originalni članak

Ove godine je jaka suša i pola zasađene blitve mi se, nažalost, osušilo. Jedna se nije dala, nego je, valjda u inat vrućini, počela prkosno rasti i rasti, rekla nam je Anđa Žufić (78) iz Čepičkog polja kraj Labina.

Ona je u svojem vrtu uspjela uzgojiti blitvu visoku čak 160 centimetara. Kaže kako se i sama začudila koliko je blitva narasla.

- Nije prestajala rasti te sam joj tada i ja počela davati više pozornosti. Zalijevam je svaki drugi dan vodom iz špine i sigurno na kraju neće završiti u loncu. Moja djeca i unuci obožavaju povrće iz mojeg vrta, a unatoč godinama, brinem se o vrtu i povrću dok god to mogu - kaže Anđa koja u vrtu, uz blitvu, sadi i krumpir, paradajz te salatu. Pustit će povrće da raste koliko ona hoće, sve dok ne počne bacati klas.

- Od nje ću uzeti sjeme i zasaditi blitvu za drugu godinu pa možda mi se posreći i ostale narastu tako velike. To je obična blitva sa širokim korijenom koja je neobično narasla. Nisam koristila nikakvo gnojivo - opisuje Anđa koja je od svojeg ploda viša samo 10 centimetara.

Kaže da “megapovrće” iz njezina vrta nije jedino. Prije nekoliko godina imala je i kelj koji je narastao.

- Pustila sam i njega da vidim koliko će narasti pa je dosegnuo visinu od dva metra. Nisam tome pridavala previše pozornosti - kaže Anđa.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • Galeb i ja 21.08.2015.

    Kod mene rajcica narasla 4m a moj susjed veli da je to kruska.

  • kllea 21.08.2015.

    a jel svijetli u mraku??

  • 21.08.2015.

    Dobro ona to gnoji...

Komentiraj...
Vidi sve komentare