To je to što me zanima!

Nije bilo nikakvih naznaka da bi mu mogla nauditi, majka (30) je dijete naručila i kod logopeda

Centar za socijalnu skrb Krapina obitelj je pratio od 2017. Uglavnom su im pomagali novčano i provjeravali u kakvim materijalnim uvjetima dijete živi
Vidi originalni članak

Obitelj iz Donje Bistre u kojoj je majka (30) u ponedjeljak prijepodne nožem ubila sina (5), a potom počinila samoubojstvo bila je u praćenju Centra za socijalnu skrb Krapina. Kako neslužbeno doznajemo, pratili su ih od kraja 2017. godine kad su doselili na njihovo područje, no u sustavu su uglavnom bili zbog nešto lošijeg imovinskog statusa. Centar je znao obitelji odobriti jednokratnu novčanu pomoć, a praksa je, kažu upućeni, da se obitelj nastavi pratiti i nakon isplate, kako savjetodavno, tako i povremenim terenskim izvidima.

TRAGEDIJA U DONJOJ BISTRI Djed dječaka (5) kojeg je ubila majka: 'Zašto je to učinila, mi smo se mogli brinuti o njemu'

Ti izvidi uglavnom su se odnosili na utvrđivanje živi li obitelj u prikladnim stambenim i materijalnim uvjetima za malo dijete, a s praćenjem su nastavili i nakon što su odselili s njihova područja. Tako su u dva navrata na traženje nadležnog Centra za socijalnu skrb Krapina stručni radnici iz Zaprešića terenski obišli obitelj u 2019.god. i 2021.god.

Nije bilo nikakvih znakova, neslužbeno doznajemo, zlostavljanja ni zanemarivanja djeteta, kao ni prijava za nasilje u obitelji. Zapravo, socijalne radnice imale su dojam da obitelj dobro funkcionira, da je majka brižna i posvećena djetetu, a i ona je dobro surađivala s djelatnicima centra te je s njima često i telefonski bila u kontaktu, posljednji put navodno u veljači ove godine.

Iskazivala im je planove za sebe i dijete, kao i da je sina naručila kod logopeda jer je primijetila određene poteškoće u govoru. Sama činjenica da se obitelj često selila i mijenjala mjesto boravka, kao i da nisu stalno zaposleni, odnosno nemaju redovita primanja nisu ukazivala na neki dublji problem. Dijete je bilo uredno pedijatrijski praćeno.

BRUTALAN ZLOČIN Policija o tragediji kod Bistre: Majka nožem usmrtila dijete pa sebe. Otac ih je našao u kući

Djelatnici centra, doznajemo, nisu imali saznanja da bi majka imala kakve psihičke tegobe ili postavljenu dijagnozu koja bi zahtijevala psihijatrijsko liječenje ili tretman.

Ostaje za vidjeti što će utvrditi izvanredni nadzor Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koje su, odmah nakon događaja, uputili u nadležni centar.

Idi na 24sata