To je to što me zanima!

Nije bilo obitelji na Ugljanu koju ova tragedija nije dotakla: Jugo prevrnulo brod, 16 pralja umrlo

Među lavadijerama koje su izgubile život 2. studenog 1891. najstarija je imala 75 godina, a najmlađa 14. Preminule su i dvije trudnice. Sve one nosile su čisto rublje gospodi u Zadru. Stradale su u prevrtanju broda
Vidi originalni članak

Za Preko na otoku Ugljanu taj dan bio jedan od najtužnijih dana koji je ikad zadesio njihovo mjesto. One su bile nečije majke, supruge, nečije kćeri i unuke. Nije bilo familije koju taj tragični događaj nije dotaknuo. Prošlo je više od 130 godina, ali Preko ne zaboravlja svoje lavandijere.

Njih 16 smrtno je stradalo 2. studenog 1891. godine u sedam ujutro nedaleko od Galevca, lokalno znanog kao Školjića, otočića udaljenog od Preka tek 85 metara.

Na brodu kojega je prevrnulo orkansko jugo bio je 31 putnik, sedam muškaraca i 24 žene. Poginule pralje bile su u unutrašnjosti broda. Tamo su se sklonile od nevremena kako bi zaštitile čisto rublje kojeg su prale za gospodu u Zadru.

Bile su zatvorene palubskim poklopcem i nisu imale šanse. Najstarija lavandijera među njima imala je 75, dok je najmlađoj bilo tek 14 godina. Stradale su i dvije trudnice. 

A ovo su one, 16 lavandijera o kojima pišemo: Matija Babin, Jakova Dorkin, Ivana Dorkin, Luce Dorkin, Tomica Dorkin, Tonina Dorkin, Bara Jurin, Gašpa Jurin, Ivana Lovrić, Šimica Lovrić, Matija Markulin, Matija Martinov, Stoša Mašina, Tomica Matacin, Gašpa Matacin i Kate Mazić.

Njihova priča nije samo priča o jednoj tragediji, njihova priča svjedok je jednog vremena u kojem se živjelo teško i putovalo dugo, u uvjetima koji su novim generacijama naprosto nezamislivi.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • 02.11.2022.

    Pocivale u miru! 🕯U davna vremena, zivot je svugdje bio tezak...Znam za tu nesrecu, s tatine strane porijeklo mi je sa Ugljana...A opet, sjetim se i svog djetinjstva, mama je na "ruke" prala ves i iskuhavala u loncima! Dok se nisu "pojavile" perilice rublja....

  • lilika2023 02.11.2022.

    Baš tužno 😥

  • raven1 02.11.2022.

    Ubili ih muškarci koji su ih zatvorili u potpalublje

Komentiraj...
Vidi sve komentare