To je to što me zanima!

Mađarska je zapisala hrvatske policajce, zadržala strojovođe

To je ogromni incident, nenajavljeni vlak sa 1000 migranata i 40 policajaca ušao je u Mađarsku. To je kršenje međunarodnog prava i mađarske granice, kaže Kovacs
Vidi originalni članak

U jednom trenutku se pojavila informacija na Twitteru u kojem se navodi da je Mađarska uhitila 40 policajaca koji su došli vlakom u Mađarsku kao pratnja 1000 izbjeglica koji su doputovali iz Hrvatske. No, MUP, ali i Vlada Republike Hrvatske to su odmah demantirali.

- Obzirom da pojedini mediji objavljuju informacije o navodnim uhićenjima hrvatskih policajaca u Republici Mađarskoj, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske obavještava javnost da se radi o neistinitoj informaciji - objavio je MUP.

Isto je potvrdila i Vlada na svom Twitter profilu.

- Nije istina, nijedan hrvatski policajac nije uhićen. Upravo smo se čuli s MUP-om - poručila je Vlada.

Ostojić: Policajci nisu privedeni već samo zapisani

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostoji ć u Tovarniku je, pak, kazao da policajci nisu bili privedeni, već da su samo zapisani i pušteni da se vrate u Hrvatsku.

- 36 hrvatskih policajaca prešlo je mađarsko-hrvatsku granicu i vratili su se u Hrvatsku u 22:43 sata - objavila je Vlada na Twitteru. Policajci su se vratili autobusom preko graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo.

Ostojić je rekao da su policajci bili u vlaku s izbjeglicama te da su po dogovoru s Mađarima bili tu kako bi do dolaska na stanicu čuvali red i mir u vlaku.

- No, Mađari su prekršili dogovor - rekao je ministar.

Sada se želi prikazati da su hrvatski policajci povrijedili pravila. To bi bilo tako da nije bilo prethodnog dogovora. Iskorištava se svaka situacija da se nešto prigovori - rekao je Ostojić.

Strojovođe zadržali jer je vlak došao bez njihovog znanja

Ostojić je dodao da su Mađari zadržali dvojicu strojovođa jer tvrde da je vlak s izbjeglicama ušao na njihov teritorij bez njihovog znanja.  O statusu strojovođa se pregovara.

- Hrvatska će ustrajati u zaštiti svojih ljudi - rekao je Ostojić.

'To je ogromni incident. Hrvatska je podbacila'

Ranije tijekom dana oglasio se i glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs je na svom Twitter profilu objavio kako je došlo do velikog kršenja međunarodnog zakona jer je vlakom iz Hrvatske u Mađarsku stiglo 1000 izbjeglica sa 40 naoružanih hrvatskih policajaca bez dozvole.

Kovacs je oko 21 sat došao do graničnog prijelaza na kojemu oko tisuću izbjeglica čeka ulazak u Mađarsku i prijevoz do Austrije.

- Došlo je do ogromnog incidenta , nenajavljeni vlak je došao na mađarski teritorij. Na njemu je bilo 1000 migranata i 40 policajaca. To je kršenje međunarodnog prava i mađarske granice, pokrenuli smo postupak i istragu - rekao je Kovacs i dodao: ' Hrvatska je u potpunosti podbacila , imali su dovoljno vremena za organizaciju, ali vidite i sami da je sustav doživio kolaps u svega jedan dan'.

- Izbjeglice će biti prevedene u Mađarsku, gdje će ih popisati i pružiti im skrb. Mađarska će nastaviti s gradnjom ograde prema Republici Hrvatskoj - rekao je Kovacs.

Orbanov savjetnik: Mađarska policija je razoružala hrvatske policajce

Gyorgy Bakondi , s avjetnik Viktora Orbana, koji je također bio zajedno s Kovacsom na graničnom prijelazu rekao je da je mađarska policija razoružala hrvatskih 40 policajaca koji su bez obavijesti i naoružani ušli na teritorij Mađarske, javlja atv.hu .

Idi na 24sata

Komentari 481

  • dragoSG 20.09.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • pričamtipriču 19.09.2015.

    Hrvatska je ustala u zaštitu svojih ljudi, zato nitko od vladajućih nije smatrao da mu je odgovornost i obaveza otići u Mađarsku, riješiti stvari i da se strojovođe puste?! A ne što su tamo proveli cijelu noć. Toliko o zaštiti svojih ljudi...

  • salaso 19.09.2015.

    Uh zapisli su ih..,,kakva pokora...pa jel su im vratili službene pištolje..to bi bila najveća i najvrednija šteta..

Komentiraj...
Vidi sve komentare