To je to što me zanima!

Nije muški posao: Mi smo cure koje mogu popraviti i vaš auto

Vrsne stručnjakinje: Elektrostrojarska obrtnička škola iz Zagreba uspješno školuje djevojke za zanimanja koja su se nekada smatrala isključivo muškim poslom
Vidi originalni članak

Klijenti jednog zagrebačkog autoservisa redovito su zatečeni kad vide da će im auto servisirati nježna tinejdžerica na praksi. No ubrzo shvate da su se prevarili kad su sudili po izgledu.

Antonela Šelinber učenica je drugog razreda Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu i jedna je od 32 djevojke koje s još 714 momaka bruse znanja koja su se do jučer smatrala isključivo muškima.

- Odmalena sam gledala susjeda kad bi nešto popravljao - objašnjava i odmah pocrveni. 

'Htjela sam vidjeti mogu li uspjeti u nečemu u čemu nema cura'

Prvašica Anamarija Iviček nije tako sramežljiva.

- Bilo mi je to zanimljivo. A i htjela sam vidjeti mogu li uspjeti u nečemu u čemu nema cura - kaže i smije se. Ona je buduća elektroinstalaterka. 

Njena kolegica Ivana Tump je odrasla uz oca automehaničara. Kao prava tatina kći odlučila je biti automehaničarka.

- Rekla je da se auta nitko nije odrekao čak ni u recesiji, da će uvijek imati posla. Pa kad to već toliko voli, da ne pati za fakultetom, kako bih ja mogla biti protiv? - objašnjava njena mama Gordana. Iako tek prvašica, za džeparac namakne tako što nekome zamijeni lampice, akumulator i slično. 

'Granica između muških i ženskih poslova odavno je maglovita'

Za ravnatelja škole Antu Delača granica između muških i ženskih zanimanja odavno je maglovita.

- Jedna naša učenica bila je čak četvrta na državnom natjecanju automehaničara. Sad radi u Volvovu servisu. A ove godine prvi put imamo učenice elektroinstalaterke i puškarice - otkriva nam.

Imaju i puškarice

Puškarice su stručnjakinje za servisiranje oružja. Jedna od njih, prvašica Ivana Sertić, shvatila je što je u životu zanima uz očeve priče iz Domovinskog rata.

- Kad završim, imat ću bolje šanse ući u vojsku ili na policijsku akademiju - objašnjava nam.

A njenu kolegicu Moniku Litru beskrajno zabavlja kad na praksi u streljani mušterija zabezeknuto shvati da će joj pušku popraviti baš ona. Pucanje u metu smiruje ju bolje od ičega i sanja dan kad će u vojsku. Isto kao i Karla Troje Križanec, prvašica koja praksu odrađuje u radionici za popravak oružja.

Ona stres ne ubija paljbom u streljani nego crtanjem u prirodi. U radionici u kojoj djevojke stječu znanja i vještine izloženi su ogledni motori, osovine, alat, izglancani Ford Escort, Audi A4 i Renault Kangoo, kojem su upravo uklonili prednji dio. Po zidovima skice kočionih sustava, pumpi i sapnica, filtara za dizel. 

Ravnatelj je uveo 'ženski dan'

U kabinetu za elektroinstalacije naći ćete čudo razvodnih kutija i sustava za obnovljive izvore energije, a svijet puškarica vrti se oko strojeva za tokarenje i sličnu obradu. Ravnatelj je uveo “ženski dan”, u kojem učenice osnovnih škola obilaze ovu školu da bi se upoznale s programima školovanja. Nastavnica hrvatskog i urednica školskog lista Dominika Papić Kukić objašnjava nam da je svojim stilom ravnatelj školi dao novu mladost. Nastavnici su volonterski obojili i izgletali zidove, ušminkali staru zgradu. Neke od njihovih učenika posao već čeka. Neke i u inozemstvu zbog razmjene učenika.

- Na burzi je danas najmanje nezaposlenih iz ovakvih škola, a naših učenika ima od Njemačke do Kanade - kaže nam ponosno.

Zgradu današnje Elektrostrojarske obrtničke škole sagradila je 1948. Hrvatska elektroprivreda. Školom je upravljala Elektroprivreda Hrvatske sve do 1960., kad je škola prešla pod nadzor prosvjetnih vlasti Hrvatske. Od tada djeluje pod državnom upravom.

Idi na 24sata

Komentari 132

  • kokaza5 20.02.2015.

    Svaka čast cure!

  • CoolioPhotography 20.02.2015.

    kaj je, ne da vam se učiti , klošarite po kvartu pa idemo završiti što jednostavniju školu... hahaha L

  • IgorKovačić_1 19.02.2015.

    bravo susjedo!!! svaka čast curama, podržavam vas totalno, pokažite muškima da nisu samo oni dobri u tome!! meni naravno meki popust ha?

Komentiraj...
Vidi sve komentare