To je to što me zanima!

Nije nam lako: Od 2005. hrana poskupila za 25, a režije 40%

Iako je prosječna plaća od tada porasla za oko 25 posto, što načelno »pokriva« prosječan porast cijena ipak su značajno više rasli osnovni troškovi prehrane i režija
Vidi originalni članak

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u usporedbi s 2005. godinom, danas Hrvati sve plaćaju 22,6 posto skuplje, s tim da je prehrana i bezalkoholna pića skuplja za oko 25 posto. Osim kruha i žitarica te ulja i masti, više od 30 posto poskupjelo je i povrće, dok je voće skuplje za 40-ak posto. 

Indeks cijena stanovanja i energije također je viši za oko 40 posto, pri čemu su najamnine u prosjeku porasle za čak 70-ak posto. Među troškovima s najvećim porastom cijena u odnosu na 2005. godinu su cijene vode i odvodnje te električne energije. 

No, ni tu nije kraj skupljem životu. I troškovi zdravstva danas su oko 43 posto skuplji u odnosu na 2005. godinu, farmaceutske proizvodi oko 23 posto, zubarske usluge 26 posto. Iako se automobili danas oko sedam posto jeftiniji nego prije sedam godina, troškovi njihovog održavanja skuplje je za 20-ak posto. 

Također, i knjige su za desetak posto skuplje, ugostiteljske usluge oko 20 posto, a frizerske usluge za oko 12 posto. Istovremeno, od početka godine jedino padaju - plaće. 

Prema podacima Nezavisnih hrvatskih sindikata, prosječna neto plaća u siječnju ove godine iznosila je 5463 kune, što je bilo 0,5 posto manje u odnosu na prosinac prošle godine, dok su plaće u veljači bile 1,8 posto manje od siječanjskih. Zanimljivo je da statistika ukazuje na to da danas s prosječnom plaćom živimo podjednako kao i 2005. godine. 

Naime, iako je prosječna neto plaća od tada porasla za oko 25 posto, što načelno »pokriva« prosječan porast cijena ipak su značajno više rasli osnovni troškovi prehrane i režija, koji čine najveći dio potrošačke košarice, javlja vjesnik.hr.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • ludom 31.05.2012.

    Najveći problem kod ovakvih poskupljenja je država. Bilo koji davatelj nekakve usluge, kada poplaća sve dađbine prema državi, vidi koliko mu je novaca ostalo, te ako nema profita, mora dići cijenu svoga proizvoda. Mislim da je kod nas teško nahraniti sva gladna usta na Gornjem gradu.

  • kike22 22.05.2012.

    da mi je videti tog pametnjakovića koji računa prosječnu plaču ma s...m ja na njegovu matematiku ako 90 % zaposlenih ima 2500 kn plaču več duuuuuugo a režije i hrana idu gore i svaki mjesec si mogu sve majnje i manje priuštiti voća i sl.....

  • abmob 16.05.2012.

    clanak vam je totalni bull***t! naravno da su stvari skuplje-inflacija je normalna ekonomska pojava. ali pitanje je, kolko su place otisle gore?! di su vam puni podaci??????

Komentiraj...
Vidi sve komentare