To je to što me zanima!

Nije prirodno isplatiti dividende i onda još tražiti pomoć države

Upitan nije li s ograničenjima trebalo ići i ranije, Aladrović napominje da su odluke o potporama donošene na temelju kratkog i ograničenog vremena
Vidi originalni članak

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u utorak redefiniranje odnosa prema tvrtkama koje su tražile potpore za očuvanje radnih mjesta, a istovremeno su mogle ostvariti dobit i bez njih.

Aladrović je odgovarao na pitanja novinara nakon što je u ministarstvu rada potpisan ugovor o informatizaciji i digitalizaciji poslovanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Upitan je li normalno da je sedam od deset tvrtki koje su primale potpore za radnike imalo veću dobit u ožujku od iznosa koji im je država dala za potporu, Aladrović je kazao da nema taj podatak, no da mjera "definitivno ima smisao u povećanju likvidnosti poduzetnika i očuvanje zaposlenosti"

Pritom ističe da će sve dodijeljene potpore biti predmet temeljitih kontrola.

- Ako pitate je li normalno ostvarivati dobit i očekivati potporu od države, smatram da ćemo tu u vrlo kratkom razdoblju isto tako učiniti određene korake kako bi sve one koji su koristili potpore, a eventualno se pokaže da mogu ostvariti dobit, da ćemo na neki način limitirati iznose potpora i da ćemo prema takvim slučajevima postupati drugačije - izjavio je Aladrović, dodajući da nije prirodno isplaćivati dividende i paralelno tražiti pomoć države.

Upitan nije li s ograničenjima trebalo ići i ranije, Aladrović napominje da su odluke o potporama donošene na temelju kratkog i ograničenog vremena.

- No to nas ne ograničava da u kratkom ili srednjem roku definiramo i dodatne kriterije kako će se dalje potpore dodjeljivati i definiramo kriterije tako da pomažemo onim najugroženijima, a ne tvrtkama kojima ta pomoć u ovom trenutku možda nije ni potrebna - kaže Aladrović.

Donijeti ćemo rješenja i akte i sve ostale pravne formulacije u kojima ćemo redefinirati taj odnos prema onim tvrtkama koje mogu ostvariti dobit i bez državnih subvencija, najavio je Aladrović, dodajući da će se to dogoditi vrlo brzo.

Za travanj očekujemo više zahtjeva za potpore, za svibanj manje

S obzirom da će potpore za očuvanje radnih mjesta biti isplaćene još za travanj i svibanj, a na pitanje što nakon toga i ima li država novac za dalje, Aladrović je odgovorio da je trenutno zamišljeno korištenje mjere za razdoblje od 1. ožujka do 31. svibnja, pa će tako posljednje isplate biti u lipnju za mjesec svibanj.

- Moramo biti svjesni da sada slijedi isplata tek druge trećine potpore, pa se do 20. svibnja očekuje isplata potpora za travanj, preostaju nam još potpore za svibanj u lipnju, i definitivno ćemo u tim rokovima znati na koji način supstituirati sve ono što smo do sada učinili, te na koji način iskontrolirati adekvatno trošenje sredstava - dodaje Aladrović.

S obzirom da je travnju gospodarstvo u najvećoj mjeri bilo izloženo ograničenjima, Aladrović očekuje i nešto veći broj prijava za potpore za očuvanje radnih mjesta, njih između 570 i 600 tisuća, dok pak u svibnju očekuje nešto manji broj zahtjeva, s obzirom da je za neke dijelove gospodarstva poslovanje otvoreno u potpunosti, a za neke djelomično.

Najprije će se promatrati efekti što se s gospodarstvom događa u svibnju, kada postoji mogućnost rada, pa će se do kraja ovog mjeseca donijeti mjere usmjerene na zadržavanje poslovne i gospodarske aktivnosti i očuvanje radnih mjesta, kaže Aladrović.

Upitan da konkretno odgovori ima li novca ili nema, Aladrović je kazao da će "definitivno određenu količinu sredstava za pomoć poduzetnicima i radnicima naći".

Kaže i da se porast nezaposlenosti zbog pandemije koronavirusa ne može izbjeći, no kako trenutno već neko vrijeme broj nezaposlenih stagnira, što znači da su mjere imale efekta, ocjenjuje Aladrović, a dodaje da je broj osiguranika, koji se veže za broj zaposlenih, u posljednjih 10-ak dana zabilježio i rast.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • 14.05.2020.

    Nije prirodno od vlasnika firmi očekivati da budu Caritas ili Crveni križ, i da vlastitom imovinom uskaču na ona mjesta gdje u normalnim društvima u kojima nema uhljeba uskače država sa svojim resursima. Aladroviću: sjedi-1, a svog šefa povedi zajedno sa sobom u večernju školu kod Pernara.

  • Razum999 13.05.2020.

    Izuzetno dobar političar sa svojim izjavama ! Ovakvi su poželjni i potrebni , puno govore , malo kažu ,a izborno tijelo im vjeruje i dalje će imati glas svojih birača iako tim biračima nije ni bitno ,a niti razumiju o čemu se govori !!

  • Offca 🐑 13.05.2020.

    nije prirodno da nije napravljena revizija pretvorbe i privatizacije

Komentiraj...
Vidi sve komentare