To je to što me zanima!

Kod mjesta napada pronađeno pismo: To je odmazda za Siriju

Policija je pronašla pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad na igrače Borussije i zasad polazi od pretpostavke da se ne radi o terorističkom napadu
Vidi originalni članak

Njemačke službe sumnjaju u moguću islamističku pozadinu napada na autobus s igračima Borussije Dortmund, a istragu je preuzelo savezno državno odvjetništvo nadležno za terorizam, javljaju u srijedu njemački mediji.

"U pismu koje je pronađeno blizu mjesta napada i u kojem se preuzima odgovornost za napad govori se o odmazdi za sudjelovanje njemačkih zrakoplova u savezničkim akcijama protiv Islamske države (IS) u Siriji“, prenose mediji pozivajući se na sigurnosne službe.  

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Upozoravaju međutim da se može raditi o namjernom pokušaju počinitelja da navede istražitelje na krivi trag.
 
Javni servisi WDR-a i NDR-a te dnevnik Sueddeutsche Zeitung navode da pismo počinje rečenicom "U ime Alaha, dobrostivog i milosrdnog“.
 

 

 
U njemu se također spominje napad na berlinski božićni sajam i prijeti novim napadima.
 
"Zbog sudjelovanja u napadima na muslimane u kalifatu IS-a odsad pa nadalje sportaši i ostale poznate osobe u Njemačkoj stoje na 'listi za odstrjel' IS-a i to vrijedi toliko dugo dok se njemački zrakoplovi ne povuku iz Sirije i ne zatvori američka vojna baza u njemačkom Ramsteinu“, navodi novinarski istraživački tim sadržaj pisma.

 

I ekstremna ljevica osumnjičena za napad na Borussiju Dortmund

U slučaju napada na autobus s igračima Borussije Dortmunda policija, osim moguće islamističko-terorističke pozadine, istražuje i ekstremno lijeve političke motive, javljaju u srijedu njemački mediji.

U jednom pismu, koje se na internetu pojavilo nedugo nakon napada, navodi se kako napad nije uperen protiv igrača nego protiv autobusa „kao simbola politike Borussije Dortmund“ koja se, kako se navodi, ne ograđuje dovoljno od fanova s radikalno desnom pozadinom.
 
U pismu, koje istražitelji pripisuju ekstremno lijevim snagama, Borussija Dortmund se optužuje da godinama dopušta pristup stadionu osobama s „rasističkim, nacističkim i desno-populističkim svjetonazorima“ umjesto da se obrate „lokalnim antifašistima“ za savjet kako da se „ovakav svjetonazor“ ukloni sa stadiona.
 
Policija je u i ovom slučaju oprezna s ocjenama, jednako kao što je to i u slučaju drugog pisma, pronađenog u blizini mjesta eksplozije, a koje navodi na to da bi počinitelji mogli pripadati islamističkoj sceni.
 
„Trenutno se istraga vodi u svim smjerovima. Postoji mnogo razloga za skepsu kada je riječ o pismima u kojima se preuzima odgovornost“, rekao je za Der Spiegel jedan djelatnik ministarstva unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Igrač Borussije Marc Bartra i policajac ozlijeđeni su u utorak navečer u tri eksplozije blizu autobusa s igračima na putu prema stadionu na kojem se trebala održati utakmica Lige između Borussije i AS Monaca.  Odgođeni susret trebao bi se održati u srijedu.

Idi na 24sata

Komentari 114

  • ichbin2 12.04.2017.

    a šteta, pa uvijek do sad su nalazili putovnice ili osobne od takvih kriminalaca a sad pismo, pa nisu ni ti kriminalci više, kaj su nekad bili

  • Josip Joe Milovich 12.04.2017.

    Assad kriv. Predlažem bombardiranje bijelim fosforom.

  • madsen 12.04.2017.

    što se čeka , da teroristima dosadi ili da umru prirodnom smrću.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare