To je to što me zanima!

Nije više siguran? Pobunjenici raketiraju Gadafijeve snage

Kako prenosi BBC, u tijeku su intenzivni dogovori oko priprema za konačan pad pukovnika Gadafija. Libijski vođa navodno razmišlja o odlasku iz utvrde Tripolija
Vidi originalni članak

Libijski pobunjenici raketiraju položaje Gadafijevih snaga 30-ak kilometara od glavnog grada Tripolija, prenosi HRT. Kako javlja BBC, pobunjenici su uspjeli kontaktirati svoje pristaše u Tripoliju. Prema informacijama koje je dojavio jedan od članova pobunjeničkog Nacionalnog tranzicijskog vijeća, u tijeku su intenzivni dogovori oko priprema za konačan Gadafijev pad. Član vijeća rekao je kako sa pobunjenicima u Tripoliju razgovaraju preko Skypea te satelitskim telefonima. Kontaktiraju i s drugim opozicijskim skupinama u glavnom gradu kako bi ujedinili snage.

Pregovara o ostanku i planira bijeg?

Pukovnik Gadafi razmišlja o napuštanju Tripolija nakon žestokih napada snaga NATO-a i pobunjenika, javlja AFP. Pobunjeničke snage hitno su zatražile od saveznika da im osiguraju oružje kako bi mogli dovršiti rušenje Gadafijevog režima. Kako prenosi AFP, prema riječnima djelatnika američkih tajnih službi, Gadafi se više ne osjeća sigurno u gradu kojim je vladao više od 40 godina. Vjeruje se kako libijski vođa ima više sigurnih kuća u Tripoliju i drugim gradovima u koje bi se mogao sakriti. 

Libijski su pobunjenici u neizravnom kontaktu s pripadnicima režima libijskog čelnika Moamera Gadafija i mogli bi mu dopustiti da ostane u zemlji na udaljenoj lokaciji, izjavio je glasnogovornik pobunjeničkog Nacionalnog prijelaznog vijeća Mahmud Shamam za francuski dnevni list Le Figaro.

No, dodao je, Gadafi i njegova obitelj moraju pristati na to da odu s vlasti i da neće sudjelovati u vladi koja će se formirati u sljedećem razdoblju. Pregovori se, kako je rekao, ponekad odvijaju u Južnoafričkoj Republici, a ponekad u Parizu, u koji je Gadafi nedavno poslao izaslanika na pregovore.

Potvrdio je da se razgovara o svemu, pa i o proceduri Gadafijeva odlaska s vlasti te načinima kako da ostane u zemlji. Shamam je tako rekao da pobunjenici prihvaćaju mogućnost da Gadafi ode u neku libijsku oazu pod međunarodnim nadzorom.

Ove se izjave inače kose s nedavnom izjavom pobunjeničkog čelnika Mustafe Abdula Jalila koji je naglasio da Gadafijev odlazak iz Libije predstavlja uvjet za mir u zemlji.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • VitomirPranjić 25.06.2011.

    Ovo je sramota i terorizam koji i mi podržavamo.Mi smo se borili protiv svojih pobunjenika a tuđe podržavamo.Mi težimo tome zapadnom svjetu koji ne može opstati bez pljačke i ratova.Sve će se nama razbiti o glavu,umjesto prijatelja stječemo neprijatelje.Sa zapadom ,dobijamo i njihove neprijatelje.

  • gogson00 25.06.2011.

    Okupatorski smradovi. Ovo što rade njima danas, radit će svima nama sutra....Ako ne želite demokraciju, demokracija će doći kod vas, sa metcima, tenkovima, bombarderima..Želim im dugu starost, tešku bolest.

  • JAX 24.06.2011.

    Al Jazeera, CNN i BBC su poveli medijsku ofenzivu kad im očito na terenu baš i ne ide s njihovim plaćenicima

Komentiraj...
Vidi sve komentare