To je to što me zanima!

Nijemci su u ratu u napuštenim rudnicima iskopavali bunkere

Velići kraj Knina: Speleolozi šibenske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja u subotu su se spustili u otvorenu rupu, te pregledali dostupne dijelove rudnika
Vidi originalni članak

Kako je nakon prošlotjednog urušavanja i stvaranja desetmetarske rupe u Velićima kraj Knina najavio načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje i dogradonačelnik Knina Nikola Blažević, započelo je prikupljanje dokumentacije i drugih informacija o tunelima koji se protežu ispod sela, sve u cilju sanacije i sprječavanja daljnjeg urušavanja. 

Speleolozi šibenske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja u subotu su na poziv Stožera izvidjeli teren, spustili se u otvorenu rupu, te pregledali dostupne dijelove rudnika i vojnih potkopa u okolici kako bi pronašli mjesta mogućih novih urušenja. Pri tom su izradili nacrte i fotografirali podzemne kanale.  

Rupe koje se otvaraju na šumskim stazama uz sela Velići i Marići u Kninskom polju posljedica su urušavanja okana napuštenih rudnika i bunkera koje su Nijemci za Drugog svjetskog rata kopali za obranu Knina.

Nijemci kopali tunele da sakriju vojnu opremu

- Sjećam se da su, kada sam bio dijete, njemački vojnici kopali tunele u koje su mogli skloniti čitave automobile. Detalje ne znamo jer civilima i djeci nisu dopuštali da ulaze. Znam samo da se tuneli na nekoliko mjesta protežu ispod čitavog sela, od pruge pa sve 300 i više metara do ceste, gdje su imali i svoje groblje. Kasnije su vlasti porušile gotovo sve ulaze u tunele, tako da se za većinu ne zna gdje su. Poravnali su i njemačko groblje i na njemu sagradili igralište - ispričao nam je mještanin Nikola Velić (78).

- Malo dalje bili su rudnici te bjeljuge ili biluge, materijala koji se iskapao i koristio za proizvodnju keramičkog posuđa. Sjećam se da su govorili da se taj materijal izvozi u Češku. Ili je nestalo rude ili više nije bilo potražnje, pa su odjednom i rudnici napušteni - kaže Velić. 

Okna nisu zaštićena

Okna i tuneli nikad nisu zaštićeni ni sanirani ni na koji način, pa svako nekoliko godina dolazi do urušavanja zemlje i stvaranja rupa. Nakon posljednjeg urušavanja na teren su izašli policija, vatrogasci i komunalno redarstvo Grada Knina. U šumi su osim ove nove, odmah uočili i mnoštvo rupa koje su ranije nastale, a koje su u međuvremenu zatrpane zemljom, a neke i smećem. 

Akcijom HGSS-a konačno je započelo istraživanje opasnosti, što je prvi korak u njegovom trajnom uklanjanju.

Idi na 24sata

Komentari 86

  • POTPEC 12.01.2014.

    Da bar od tih starih okna i bunkera nešto pametno naprave. Ali ne naši če po našem starom obijačaju velike pare potrošiti u istraživanje a onda sve to zatrpati.

  • Yassa 12.01.2014.

    nađeš rupu i u rupi sliku šta misliš tko je iskopao rupu?

  • boskobuha 12.01.2014.

    koliko su tvoji drugovi partizani ubili ljudi za vrijeme rata a pogotovo poslje rata

Komentiraj...
Vidi sve komentare