To je to što me zanima!

Nizozemska je kriva za smrt trojice muslimana u Srebrenici

Obitelji žrtava pokolja u Srebrenici mogu tužiti nizozemsku državu za naknadu štete. Nizozemska je odgovorna za neuspjeh svojih trupa u sastavu UN-a u BiH
Vidi originalni članak

Nizozemska je kriva za ubojstvo trojice muslimana u Srebrenici, potvrdio je presudu Vrhovni sud. Obitelji žrtava pokolja u Srebrenici mogu tužiti nizozemsku državu za naknadu štete. Nizozemska je odgovorna za neuspjeh svojih trupa u sastavu UN-a u BiH te za ubojstvo trojice bosanskih Muslimana tijekom masakra u Srebrenici, presudili su suci. 

Prisilili muslimane da napuste nizozemski vojni logor

Podsjetimo, nizozemski bataljun bio je 1995. godine u Srebrenici u sklopu mirovnih snaga i unatoč molbama trojice muslimana da im dopuste boravak, oni su ih prisilili da napuste nizozemski vojni logor. Proces su pokrenuli Hasan Nuhanović, koji je tada radio kao prevoditelj za nizozemske snage, i obitelj električara Rize Mustafića, koji je također radio za Nizozemce. Mustafić i tada 19-godišnji brat i otac Nuhanović morali se napustiti nizozemski kamp. Poslije ih je, kao i tisuće drugih, pobila vojska bosanskih Srba kojom je zapovijedao Ratko Mladić, a tijela su im pronađena 2007. i 2010. godine. 

Sada 71-godišnjem Mladiću upravo traje suđenje za genocid pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju – uključujući i pokolj u Srebrenici, u kojoj je ubijeno više od 8000 ljudi. 

Idi na 24sata

Komentari 80

  • Leonardo000 09.09.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • zahira45 09.09.2013.

    Ajde da je bar netko kriv za taj užas!

  • zeljkoi 08.09.2013.

    Ozbiljen novine bi trebale postovati i temeljna pravila novinarstva a ne da se dogodi da nekon citanja clanka nitko ne zna gdje se ovo dogodilo. Vrhovni sud? koje zemlje ? Naime, svaki sud u svakoj zemlji clanici EU je mogao suditi u ovakvom slucaju pa i u Hrvatskoj. O ovome je mogao arbitrirati i sud u BiH, ali nije i to je jedno od kljucnih pitanja - zasto nije?. Osobno bih preporucio pokretanje ovakvog spora pred sudom Velike Britanije, jer prema slicnim iskustvima postoje najvece sanse za dobivanje pravicne naknade zrtvama. No, najvaznije da treba osigurati sredstava za dodatnu edukaciju novinara kako bi ubuduce znali o cemu se radi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare