To je to što me zanima!

Nizozemski farmeri izašli na ulice: Gnojivo bacili na zgradu vlade, blokirali prometnice...

Prosvjeduju zbog sve većih troškova i vladinih ograničenja na broj stoke i upotrebu gnojiva u pokušaju smanjenja emisije ugljika, a pridružili su im se Talijani, Nijemci, Poljaci, Španjolci...
Vidi originalni članak

Nezadovoljni nizozemski farmeri zapalili su bale sijena duž nizozemske autoceste, a police supermarketa su prazne jer su poljoprivrednici blokirali distribucijske centre, javlja ABCnews.

Prosvjeduju zbog sve većih troškova i vladinih ograničenja na broj stoke i upotrebu gnojiva u pokušaju smanjenja emisija. Tvrde da vladina politika i rastuća  “agflacije” uništavaju njihove poslove. 

Naime, nizozemska vlada prošli mjesec je objavila planove za program vrijedan 22 milijarde funti za smanjenje emisija dušika za 50% do 2030., kako bi se uskladila s propisima EU-a o onečišćenju nitratima. U nekim područjima može biti potrebno smanjenje emisija za 70% ili više, piše Farmers Weekly.uk.

Kako su predložili, farmeri bi morali drastično smanjiti za 40% količinu emisija dušikovog oksida i amonijaka koje proizvodi njihova stoka, što bi prisililo mnoge farme na smanjenje, a neke na zatvaranje. 

PROVALILI MU U REZIDENCIJU Prosvjednici slave: Predsjednik Šri Lanke dat će ostavku

Stoga je tisuće bijesnih nizozemskih farmera svojim je traktorima blokiralo luke, zračne luke i ceste. Bale slame su zapaljene na ulicama, a gnojivo je bačeno na vladine zgrade.

Na društvenim mrežama su se pojavile i video snimke nizozemskih supermarketa u kojima ponestaje hrane. 

Sada su, u znak solidarnosti, njemački, talijanski, španjolski i poljski poljoprivrednici pokrenuli prosvjede, što je brzo preraslo u kampanju diljem EU-a protiv politika protiv “poljoprivrede”.

Poljoprivrednici se boje da bi oni mogli biti sljedeći i da će njihove vlade nastojati nametnuti slične klimatske politike kako bi bile u skladu s pravilima EU-a, za koje kažu da bi ugrozile njihov život i poremetile globalnu opskrbu hranom. 

TRAŽE OSTAVKU Predsjednik Šri Lanke bježi dok mu prosvjednici upadaju u rezidenciju: Tražimo ostavku!

Njemački poljoprivrednici su se u srijedu pridružili svojim kolegama nizozemskim poljoprivrednicima kako bi blokirali ceste prema gradu Heerenburgu, na nizozemsko-njemačkoj granici. Dok su u Italiji poljoprivrednici održali traktorske prosvjede na cestama u ruralnim područjima i zaprijetili da će svoje prosvjede prenijeti na ulice Rima. 

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje desetke traktora koji se skupljaju na seoskoj cesti, a ispričao ga je jedan farmer koji viče: “Mi nismo robovi, mi smo farmeri! Ne možemo spojiti kraj s krajem!”

U Poljskoj su tisuće poljoprivrednika održale prosvjed u Varšavi, noseći protuvladine transparente i plakate. 

- Dosta je! Nećemo dopustiti da nas pokradu! Mi radnici ne možemo platiti krizu koju su stvorili političari! - vikali su. 

Poljski farmeri kažu da sve veći troškovi proizvodnje, posebice gnojiva, ugrožavaju njihovu egzistenciju. Istodobno, kažu da njihova vlada dopušta uvoz jeftine hrane.

SARAJEVO, ZENICA, TUZLA, MOSTAR... Prosvjedi protiv poskupljenja i privilegija političara u BiH...

Idi na 24sata

Komentari 47

  • [24sata] 11.07.2022.

    Ovo je stara vijest... prosvjedi traju vec 3 tjedna

  • vilim1234 10.07.2022.

    Neka nazovu Trudoeu da im posalje konje za razbijanje mirnih demonstracija.sad cete vidjeti kako se Europa odnosi prema svojim građanima,i tu ce biti na pravoj strani povijesti,

  • Buster F. Scruggs 10.07.2022.

    Na svu srecu, Nizozemci imaju oporbene politicare koji su organizirali prosvjed i koordinirali zahtjeve. U Hrvatskoj su manje vise sve stranke, osim Nadjijevog Fokusa, iste. Prva stvar koju bi Hrvati trebali traziti jeste da svoje zastupnike biraju direktno, po imenu i prezimenu. Preduvjet za demokraciju je zakonodavno tijelo koje odgovara biracima a ne stranackim sefovima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare