To je to što me zanima!

Njemačka: Dizel prvi put premašio cijenu benzina

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Njemačke naftne kompanije za porast cijena dizela na roterdamskoj burzi okrivljuju pojačanu potražnju na svjetskom tržištu i to ponajviše u Kini
Vidi originalni članak

Dizel je na njemačkim benzinskim crpkama u četvrtak prvi put u povijesti distribucije mineralnih goriva u Njemačkoj cijenom prestigao benzin. Na nekim benzinskim crpkama na sjeveru Njemačke litra dizela dosegla je cijenu od 1,53 eura po litri što je cent više od benzina. Prije godinu dana dizel je za gotovo pola eura bio jeftiniji od benzina, ali mu od tada cijena neprekidno raste. Njemačke naftne kompanije za porast cijena dizela na roterdamskoj burzi okrivljuju pojačanu potražnju na svjetskom tržištu i to prije svega u Kini, koja se uoči Olimpijskih igara želi opskrbiti dizelom, koji pokreće agregate za električnu energiju. Najveći njemački automobilski klub ADAC istodobno okrivljuje naftne kompanije za bezrazložno podizanje cijena.
- Uvijek smo iznova svjedoci iste igre: uoči praznika cijene goriva divljaju - rekao je za državnu TV postaju ARD glasnogovornik ADAC-a. Stručnjaci procjenjuju da će cijena dizela i dalje rasti s obzirom na to da veliki dio Azije dizel koristi kao glavni energent za dobivanje električne struje, a neki proizvođači automobila već sad javljaju smanjenu potražnju za vozilima na dizelski pogon.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare