To je to što me zanima!

Njemačka je pozvala Srbiju na deeskalaciju sukoba na Kosovu

Tenzije između dvije zemlje su porasle otkad je prošle nedjelje kosovska policija imala okršaj s 30 teško naoružanih Srba koji su upali u kosovsko selo Banjska i zabarikadirali se u srpskom pravoslavnom manastiru
Vidi originalni članak

Njemačka vlada pozvala je u nedjelju Srbiju da pridonese deeskalaciji stanja na granici Kosovom te da smanji postrojbe na tom području.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Između Srbije i Kosova ne smije biti daljnje eskalacije. Važno je da Srbija neodgodivo smanji postrojbe na granici - stoji u priopćenju njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Istodobno se naglašava da je Berlin sa svojim partnerima u „intenzivnom kontaktu sa svim stranama“.

- Politički proces hitno mora biti nastavljen - zaključuje se u priopćenju, aludirajući na pregovore Beograda i Prištine o budućnosti odnosa.

TENZIJE SRBIJE I KOSOVA Sjedinjene države: Pratimo stanje na Kosovu, molimo Srbiju da povuče snage uz granicu

Tenzije između dvije zemlje su porasle otkad je prošle nedjelje kosovska policija imala okršaj s 30 teško naoružanih Srba koji su upali u kosovsko selo Banjska i zabarikadirali se u srpskom pravoslavnom manastiru. Ubijena su tri napadača i jedan policajac.

U petak je i izvjestitelj vladine Njemačke liberalno-demokratske stranke (FDP) za zapadni Balkan Thomas Hacker od Beograda zatražio brzo izvođenje odgovornih pred sud.

UHITILI GA ZBOG NAPADA NA KOSOVU VIDEO Objavili snimke vile Milana Radojčića: 'Nije on borac za pravdu, on je Pablo Escobar!'

Istodobno je predsjednik desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Timo Chrupalla boravio u Beogradu i podržao ideje srbijanskog političkog vodstva za vraćanjem Kosova u teritorijalni sastav Srbije.

- U razgovorima se rješenje po kojem bi regija Kosovo ostala unutar sastava Srbije pokazalo kao ostvarivo - rekao je Chrupalla.

NE ZNA SE BROJ NATO je poručio: 'Odobrili smo dodatne snage za rješavanje trenutne situacije na Kosovu'

AfD kojem je posljednjih mjeseci drastično porasla popularnost te se u ispitivanjima javnog mnijenja ustalio kao druga po redu najpopularnija stranka u zemlji, se oduvijek protivio priznavanju samostalnosti Kosova.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Stari gnjus 02.10.2023.

    Srbiji samo treba nametnuti gomilu sankcija i sve njihove građane najuriti iz EU i USA pa neka crvče.

  • urnebes 01.10.2023.

    a NATO može ostat na granici s Rusijom, teško da će te ih na to privolit.

  • Pobjeda veleizdaje 01.10.2023.

    srbija nikada nece priznati Kosovo barem ne pod vlasti seseljevih nasljednika jer time bi izazvali pad vlade ! Ono sto medjunarodna zajednica treba shvatiti je konacno nastaviti di je Bil Clinton zapoceo 99te !!

Komentiraj...
Vidi sve komentare