To je to što me zanima!

Njemačka: Rekordni porezni prihodi crkava u 2015. godini

Dvije najveće njemačke crkve Katolička i Protestantska ostvarile su u 2015. rekordnu dobiti od vjerskog poreza usprkos masovnom odlasku vjernika javljaju njemački mediji u srijedu pozivajući se crkvene izvore
Vidi originalni članak

Katolička i Protestantska crkva ostvarile su u 2015. rekordnu dobiti od vjerskog poreza usprkos masovnom odlasku vjernika, a zahvaljujući povoljnoj gospodarskoj situaciji, javljaju njemački mediji u srijedu pozivajući se crkvene izvore i savezni ured za statistiku.

Prema tim izvorima, dvije njemačke kršćanske crkve ubrale su 2015. 11,5 milijardi eura poreza, 6,4 posto više nego prethodne godine.

Od ujedinjenja Njemačke, Protestantska crkva izgubila je 4,9, a Katolička crkva 3,1 milijuna članova.

Rekordni prihod od crkvenog poreza povezuju se s povoljnom gospodarskom situacijom i porastom primanja poreznih obveznika koji pripadaju nekoj od dvije kršćanske crkve.

Porez plaćaju svi kršćani koji su pripadnici jedne od dviju najvećih crkava, a oslobađanje od poreza moguće je jedino ako iz njih istupe.

Visina crkvenog poreza iznosi, ovisno o saveznoj pokrajini, osam do deset posto poreza na dohodak.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Usora1 23.06.2016.

    manje vjernika=vise poreza? postoji samo jedno objasnjenje, oni koji su napustili crkvu su i tako paraziti koji ne privredjuju i nista ne placaju.

  • kara marko 23.06.2016.

    I u slobodnoj republici Hrvatskoj isto tako te ne pita i tvojim novcem se financira kat. crkva kao i ostale i šalje novac u Vatikan dok stoka sitnog zuba gladuje i umire, siromašna, zaboravljena od svih.

  • kara marko 23.06.2016.

    Čudi me da se poštena i čista katolička crkva u Hrvatskoj ne ugleda na braću u naprednoj Njemačkoj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare