To je to što me zanima!

Njemački ministar financija: Nećemo se više zaduživati...

Njemačka je vlada ovog tjedna prepolovila procjenu gospodarskog rasta u ovoj godini, na 0,5 posto a partneri u Europskoj uniji i Međunarodni monetarni fond (MMF) traže od njih da povećaju ulaganja.
Vidi originalni članak

Njemački ministar financija Olaf Scholz isključio je mogućnost novog zaduživanja radi poticanja posustalog gospodarskog rasta, pripisujući slabljenje aktivnosti vanjskim faktorima poput trgovinskih sukoba i izlaska Britanije iz Europske unije bez dogovora.

Njemačka je vlada ovog tjedna prepolovila procjenu gospodarskog rasta u ovoj godini, na 0,5 posto a partneri u Europskoj uniji i Međunarodni monetarni fond (MMF) traže od njih da povećaju ulaganja.

"Naše gospodarstvo samo nešto sporije raste, što je daleko od recesije", odgovorio je njemački ministar financija u danas objavljenom intervjuu za BBC.

"Ako je vaše gospodarstvo uključeno u globalne tokove, ako ste veliki izvoznik i uvoznik, sva kretanja u svjetskom gospodarstvu utjecat će i na kretanja u vašoj zemlji. Znamo da svjetsko gospodarstvo usporava a znamo i zašto. Razlozi su uglavnom političke prirode", kazao je Scholz.

Razlozi su po njegovim riječima trgovinski sporovi između SAD-a i Kine i neizvjesnost koju generira brexit a ne strukturni problemi poput slabih ulaganja.

"Sasvim se slažem sa svima onima u Njemačkoj koji tvrde da se ne bismo trebali dodatno zaduživati", naglasio je njemački ministar financija.

"Jako je dobar stav da je Njemačka dovoljno zadužena, da dug ne bismo trebali povećavati i da bismo se trebali držati propisa da javni dug ne treba povećavati", poručuje Scholz.

Odobreno porezno rasterećenje obitelji u ukupnom iznosu 10 milijardi eura godišnje, veća potrošnja na mirovine i socijalnu skrb i ulaganja u digitalizaciju, infrastrukturu i istraživanje i razvoj trebali bi biti dovoljni da gospodarstvo rasti dobrim tempom, zaključuje.

U Njemačkoj je od 2011. na snazi zakon koji obvezuje vlasti na saveznoj i lokalnoj razini da u roku od pet do godina svedu strukturni proračunski deficit na nulu, podsjeća Reuters.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • nijetebriga 19.04.2019.

    Ah O.Sch. nase gospodarstvo samo nesto sporije raste.. Ne da vase gospodarstvo sporije raste, pada.. treba se istinu reci.. Ne investirate-nema investitora- firme se zatvaraju, a on kaze..raste sporije, musko..☺

  • mestar 19.04.2019.

    Tko normalan misli da moze uvijek samo rast. Kad bi svi samo zaradivali i ostvarivali profit tko bi bio gubitnik.Tehnologija je toliko napredovala, sto je nekad radilo tisucu ljudi sad radi jedan stroj s kojim upravalja desetak. Lako je za njih nece oni propast imaju oni industriju. Najvise ce bit pogodene drzave koje se oslanjaju na turizam da im popuni drzavne proracune medu njima i Hrvatska, koja sve temelji na turizmu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare