To je to što me zanima!

Njemački Spiegel piše kako je HDZ "opasnost za Balkan"

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), vladajuća stranka u Zagrebu, miješa se u politička dešavanja etnički raskomadane Bosne i Hercegovine, napisao je njemački Spiegel
Vidi originalni članak

Njemački list Der Spiegel objavio je tekst 'Opasnost za Balkan' u kojem su kritizirali i HDZ zbog svoje politike i djelovanja u BiH. 

U tekstu tako navode da Europska pučka stranka, onaj građansko-konzervativni Klub poslanika u Europskom parlamentu kojem pripadaju i CDU/CSU, u svojim redovima ima grupu koja trenutno ugrožava mir na Balkanu. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), vladajuća stranka u Zagrebu, miješa se u politička dešavanja etnički raskomadane Bosne i Hercegovine. Kako bi podržala bosanske Hrvate, HDZ sponzorira istoimenu stranku u susjednoj zemlji. Ona želi za bosanske Hrvate rezervirati dio BiH, tzv. treći entitet. To jasno predstavlja kršenje sporazuma iz Daytona, čiju provedbu nadgleda EU, prenosi Deutsche Welle.

List tako navodi i da su HDZ-ovi političari u BiH  u posljednjoj izbornoj kampanji masovno podgrijavali etničke napetosti. 

- Više puta su postavljali zastave Herceg Bosne, što je nedvosmislena provokacija. Kasnije, kada početkom listopada, nakon izbora za tročlano Predsjedništvo BiH, nije izabran kandidat HDZ-a, već predstavnik liberalnog Demokratskog fronta, koji igra na kartu razumijevanja, Zagreb ga je počeo politički demontirati. Ovi izbori nisu dobri za bosanske Hrvate, tvrdi premijer Plenković. On namjerava nastaviti podržavati smjer radikalnih nacionalista - navodi Spiegel.

Idi na 24sata

Komentari 79

  • Hanss_1 26.10.2018.

    CDU SPD su isti Sa HDZ

  • 24.10.2018.

    Ruza Šapina: Moram te razocarati. Hrvatska se ipak nalazi na Balkanu. I to na karti, ako ne u tvom znanju, ili neznanju. Povuci liniju izmedju Trsta i krajnje točke u Crnom moru pa ćeš se uvjeriti. Većina Hr je brdoviti Balkan. Sorry.

  • DavorkaBersa-Zeljak 24.10.2018.

    Kako istina boli i sada hajdemo svi u huškanje mržnje protiv židova . Sve poznato iz 30.I 40. Ali sada su druga vremena kad ipak pametniji pobjeđuju. SF/SN

Komentiraj...
Vidi sve komentare